Počela svetosavska nedjelja

0

ZVORNIK – Obilježavanje svetosavske nedjelje večeras je u Zvorniku počelo Svetosavskom akademijom, na kojoj je o prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi besjedio član Glavnog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Radoslav Perić.
Perić je podsjetio da je Sveti Sava bio utemeljivač nezavisne i samostalne srpske crkve, narodni prosvetitelj i prvi učitelj, književnik i umjetnik, čuvar srpskog jezika, mudri političar, osnivač prvih bolnica i škola.

“Nemoguće je nabrojati čime nas je Sveti Sava sve zadužio. Savino srce uvijek je kucalo za narod, on ga je naučio Bogu se moliti, slavu slaviti, zemlju obrađivati. Zato je Sava bio i ostao, kako slikovito reče naš vladika Nikolaj, najvrednija pčela koja je iza sebe ostavila punu košnicu slatkog meda kojim su se hranila srpska djeca do današnjeg dana i budućih dana”, rekao je Perić.

Perić, koji je i predsjednik zvorničke “Prosvjete”, dodao je da je Sveti Sava propovijedao ljubav, bratstvo i mir u porodici među braćom, među narodima i među svim ljudima, kao i slobodu, nezavisnost, i ekonomsku i socijalnu pravdu.

Večerašnju manifestaciju blagoslovio je protojerej stavrofor Vidoje Lukić, koji je naglasio da je Sveti Sava u mnogo čemu bio prvi i najveći.

“Zbog toga i jeste naša želja da ga ne slavimo samo jedan dan, nego mu posvećujemo cijelu nedjelju, ispunjenu različitim kulturnim sadržajima”, rekao je Lukić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Prvo zvorničko pjevačko društvo “Izvornik”, dok su prigodan recital i dramski prikaz izveli članovi Recitatorske i Dramske sekcije Srednjoškolskog centra “Petar Kočić” pod rukovodstvom profesora LJubinke Pisić i Ružice Pantić, a o Svetom Savi pjevala je i vokalni solista Gorica Pantić, učenica zvorničkog Tehničkog školskog centra.

U okviru Svetosavske nedjelje, u nedjelju, 26. januara, u Domu omladine biće održan izbor sportiste godine za 2013. godinu, uz učešće gostiju iz zvorničke Osnovne muzičke škole.

U ponedeljak, 27. januara, u školama će biti proslavljena školska slava uz rezanje slavskog kolača.

Koncert narodnih pjesama i igara u Domu omladine u utorak, 28. januara, održaće Kulturno-umjetničko društvo “Sveti Sava”, dok će Svetosavska nedjelja biti završena tradicionalnim Svetosavskim balom u subotu, 1. februara.

Organizator 22. po redu Svetosavske nedjelje je zvorničko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, tehnički realizator je Dom omladine, a pokrovitelj opštine Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments