Počela sanacija hrama starog 199 godina

0
Počela sanacija hrama starog 199 godina

ZVORNIK – Na Hramu Rođenja svetog Jovana Preteče u Zvorniku, koji iduće godine obilježava 200 godina postojanja, počeli su sanacioni radovi, čija vrijednost u prvoj fazi iznosi oko 11.000 evra.

Zvornički protonamjesnik Miloš Zekanović rekao je danas novinarima da su radovi počeli pod blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija i dodao da prva faza podrazumijeva sanaciju kapilarne vlage koja prijeti da naruši statiku objekta.

Zekanović je rekao da će druga faza radova uključivati postavljanje granitne podloge i podnog grijanja, a zatim osvjetljenje hrama.

„Projektom je predviđeno da u unutrašnjosti hrama bude postavljeno 35 manjih reflektora i isto toliko sa vanjskih strana, kako bi svaki detalj na hramu bio adekvatno osvijetljen“, rekao je Zekanović.

On je dodao da će biti zamijenjena kompletna stolarija, te izvšeni radovi na uređenju porte.

Podsjećajući da će prvu fazu radova finansirati Gradska uprava, sveštenik Zekanović je izrazio zadovoljstvo što će sanaciju hrama pomoći član Crkvenog odbora Danijel Dragičević i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja.

On je dodao da će i zvornička preduzeća „Jokić invest“, kompanija „Alumina“, „Zvornik putevi“, te druge firme i pojedinci pomoći sanaciju hrama koji 2019. godine obilježava 200 godina postojanja.

Sveštenik Zekanović je istakao da će, uprkos radovima, svakodnevno biti obavljana bogosluženja u Hramu Rođenja svetog Jovana Preteče i Krstitelja u Zvorniku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments