Počela realizacija programa upoznavanja na opasnosti od mina

0

ZVORNIK – U Osnovnoj školi /OŠ/ „Desanka Maksimović“ u Čelopeku kod Zvornika danas je počela realizacija Programa upozoravanja na opasnosti od mina Crvenog krsta Republike Srpske kojim će biti obuhvaćeno 400 učenika šestog, sedmog i osmog razreda ove škole i njenih područnih odjeljenja.
Koordinator za Program upozoravanja na opasnosti od mina Crvenog krsta Republike Srpske Snežana Kovač podsjetila je da Republički crveni krst sprovodi ovaj program od 1997. godine, uz podršku Međunarodnog komiteta, posebno u ugroženim zajednicama.

Podsjetivši da Crveni krst Republike Srpske od prošle godine realizuje ovaj program na području Zvornika, ona je rekla da će ove godine u OŠ „Desanka Maksimović“ Čelopek biti sprovedena edukacija učenika kroz predavanja i prezentacije.

Prema njenim riječima, biće postavljena i tri bilborda sa kartama na kojima su prikazane minirane i sumnjive površine, radi informisanja stanovništva o postojanju mina, odosno o ugroženom području.

Vođa tima Crvenog krsta Republike Srpske za upozoravanje na opasnosti od mina Dejan Galić rekao je da je cilj ovog programa podizanje svijesti učenika o postojanju mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava na području lokalne zajednice.

„Prilikom ovih predavanja i prezentacija, djeci ćemo skrenuti pažnju i na to kako treba da se ponašaju u slučaju da dođu u kontakt sa sredstvom koje izgledom podsjeća na minsko eksplozivno sredstvo zaostalo iz rata“, rekao je Galić.

On je dodao da će u okviru edukacija biti prikazan poučan film i postavljeni bilbordi o miniranim područjima u Mjesnoj zajednici Drinjača, potom u Kamenici, u zaseoku Miloševići i treći na putu za Liplje i Snagovo u rejonu kamenoloma.

Program edukacije u ovoj školi završava se 2. decembra.

Prošle godine Program upozoravanja na opasnosti od mina sproveden je u područnom odjeljenju škole OŠ „Sveti Sava“ na Kula Gradu, kada su postavljena tri bilborda i obnovljena trajna minska ograda na lokalitetu Mlađevac 1 i 2 u dužini od 1.055 metara.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare