Počela rafting sezona na rijeci Tari

0

FOČA – Nova rafting sezona na rijeci Tari, prema tradiciji, počela je u Foči za prvomajske praznike.


Veliki broj turista juče i danas spustio se na gumenim čamcima niz bukove Tare, što je u ovo doba godine zbog većeg vodostaja poseban izazov.

Aleksandar Ivanović iz Turističke agencije “Encijan”, koja ima svoj kamp na desnoj obali rijeke, rekao je da rafting iz godine u godinu postaje sve popularniji, zahvaljujući, između ostalog, činjenici da Tara ima najdublji kanjon u Evropi i da je pod zaštitom UNESKO-a.

“Gro gostiju dolazi iz zemalja bivše Jugoslavije, prvenstveno iz Srbije, mada u posljednje vrijeme bilježimo porast turista iz zemalja EU, zatim iz Rusije, Ukrajine, Litvanije, te iz prekookeanskih zemalja SAD i Kanade”, rekao je Ivanović.

Na području opštine Foča registrovano je 17 rafting kampova, koji raspolažu sa nešto više od 1.000 ležajeva.

Osim raftinga, nude i obilazak planina i jezera, te prašume Perućica u Nacionalnom parku “Sutjeska”, sa smještajem u drvenim bungalovima, uz specijalitete domaće kuhinje.

Ivanović je naglasio da hranu, piće i ostalu robu nabavljaju sa područja ove opštine, tako da korist od raftinga imaju i seoska domaćinstva, te trgovine i podrumi pića u Foči.

“Nastojimo da sve naše potrebe zadovoljimo na lokalnom nivou, pa je korist za samu lokalnu zajednicu nemjerljiva. Takođe, radnici u svim kampovima su iz Foče, čime direktno utičemo na zapošljavanje, kao i putem poreza i turističke takse koju uredno plaćamo”, istakao je Ivanović.

U opštini kažu da vlasnici rafting kampova ulažu napore da bi poboljšali infrastrukturu i unaprijedili ponudu.

Priznaju da za lokalnu zajednicu još nema mnogo direktnih efekata od ove djelatnosti, ali da ima indirektnih, od angažovanja sezonske radne snage.

Zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović rekla je da veliki broj Fočaka tokom ljeta u rafting kampovima nađe zaposlenje, ali i da bi direktni efekti od raftinga mogli biti veći.

“Vlasnici rafting kampova plaćaju zakup, koji nije veliki, za zemljište koje je opština dobila na korišćenje od `Elektroprivrede`, te komunalne i boravišne takse i druga davanja. Efikasnost naplate u rukama je Poreske uprave i sigurno ne možemo biti zadovoljni, kao ni sa ostalim segmentima prihoda koji se ne naplaćuju u obimu koji očekuju lokalne zajednice”, naglasila je Srndovićeva.

Ona je istakla da bi od povećanja naplate svi imali korist, jer bi se ta sredstva vratila putem razvoja turističke infrastrukture i drugih uslova od kojih zavisi poslovanje turističke privrede.

Jedan od uslova koji je rafterima trenutno najvažniji jeste gradnja puta uz desnu obalu Tare, što već odavno priželjkuju.

Oni navode da bi izgradnjom tog puta bio izbjegnut problem prelaska granice na Šćepan Polju, jer od ušća sa Pivom do polazne tačke za spust trenutno postoji samo put crnogorskom stranom Tare.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments