Počela „Svetosavska nedjelja“

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine počela je duhovna, kulturna i sportska manifestacije „Svetosavska nedjelja 2017“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvjetitelju Svetom Savi.
„Svetosavsku nedjelju“ otvorio je večeras načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Zvornika Milan Cvjetinović, koji je istakao da Gradska uprava podržava sve manifestacije koje se odnose na promovisanje kulture, obrazovanja, zdravlja, običaja i svih onih sadržaja koji oplemenjuju srpsku kulturu.

Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ Zvornik Rade Perić rekao je da „Svetosavska nedjelja“ ima veliku kulturnu vrijednost.

„Moramo da čuvamo svoju duhovnost, da se oslanjamo jedni na druge, da znamo jedni drugima oprostiti, jer je to značajno u ovom vremenu za naš opstanak“, istakao je Perić.

Perić je podsjetio da je „Svetosavska nedjelja“ najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj, koja se održava 25. put.

„Posebno nam je drago što i Republike Srpska slavi 25 godina postojanja, što je dodatna obaveza da istrajemo u odbrani svih svojih duhovnih i drugih vrijednosti“, rekao je Perić.

Protojerej stavrofor Rade Tešić je, s blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zvoričko-tuzlanskog Hrizostoma, blagosiljao ovu manifestaciju i naglasio da se srpski narod djelom Svetog Save nadahnjuje u svakoj oblasti života u kojoj je ostavio svoj veliki doprinos.

„Svetosavska nedjelja“ počela je književno-muzičkom manifestacijom „Zvornički književnici svom gradu“, na kojoj su nastupili Snežana Nikolić, Dana Gavrić, Slavoljub Tomašević, Cvijan Đapanović, Simo Ilić, Ilinka Matić, Borka Miličić i Rosa Janjušić Blažanović, dok je gost večeri bila Radmila Đokić iz Bijeljine.

Nastupili su i učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Osnovne muzičke škole iz Zvornika koji su recitovali stihove o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju.

U okviru „Svetosavske nedjelje“, sutra će u Domu omladine biti održan koncert narodnih pjesama i igara zvorničkog Kulturno-umjetničkog društva „Sveti Sava“.

Izbor sportiste godine grada Zvornika, održaće se 20. put u srijedu, 25. januara, dok je u četvrtak, 26. januara, u Domu omladine planirana Svetosavska akademija na kojoj će o Svetom Savi besjediti Stanislav Tomić, profesor iz Zvornika.

U okviru Svetosavske akademije, učenici Srednjoškolskog centra „Petar Kočić“ i Tehničkog školskog centra izvešće dramski i recitatorski program, a nastupiće i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

Na Savindan, 27. januara, u svim hramovima biće služene svete liturgije, a u školama proslavljena školska slava.

Manifestacija će biti završena u subotu, 28. januara Svetosavskim balom u motelu „Laguna“ na kome će gost biti beogradska glumica Biljana Đurović.

Prethodno će u Rekreativno-sportskom centru biti organizovan Svetosavski turnir u ženskoj odbojci za pionirke na kome će učestvovati ekipe iz Srbije i Republike Srpske.

Organizatori „Svetosavske nedjelje 2017“ su SPKD „Prosvjeta“ Zvornik, Srpska pravoslavna crkva i Dom omladine, a pokrovitelj Gradska uprava Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare