Počela „Svetosavska nedelja“

0

ZVORNIK – U zvorničkom Domu omladine večeras je otvorena tradicionalna kulturno-duhovna i sportska manifestacija „Svetosavska nedjelja“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi.

Manifestaciju je otvorio načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Zvornik Milan Cvjetinović, ističući da je „Svetosavska nedjelja“ prilika da kulturni stvaraoci i lokalna udruženja, koja njeguju tradiciju srpskog naroda, doprinesu kvalitetu programa ove kulturno-duhovne manifestacije.

Protojerej stavrofor Vidoje Lukić rekao je da je Sveti Sava duhovni rodonačelnik srpskog naroda i nemjerljiva ličnost, te podsjetio da su praznovanje Svetosavske nedjelje počeli prije 23 godine nizom kulturnih događaja u njegovu čast.

On je podsjetio da će u toku praznovanja ove manifestacije biti dosta kulturno-duhovnih događaja, kao što su recitovanje učenika o životu i radu Svetog Save, obilježavanja školske slave, te služenje liturgija u svim crkvama i hramovima.

„Svetosavsku nedjelju zaokružujemo tradicionalnim Svetosavskim balom, na kome će gost biti jedna od prvakinja srpskog glumišta LJiljana Blagojević“, rekao je Lukić.

Predsjednik opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“ Rade Perić naglasio je da treba da poštujemo naše narodne običaje, da se ne otuđujemo jedni od drugih, a ova kulturno-duhovna manifestacije prilika je da se sabiramo da saborujemo, da se na neki način podsjetimo na našu prošlost.

„Često mislimo da smo u teškoj situaciji, a zaboravljamo da ima i drugih koji su u još težoj situaciji i zato treba da se vratimo bratoljublju i svetosavlju, čime ćemo lakše prebroditi sve naše teškoće“, rekao je Perić.

Ističući da je rad Svetog Save nemjerljiv, Perić je rekao da je Sveti Sava naš putovođa i praktično sve dok živimo vaspitavaćemo se na njegovom djelu.

„Sveti Sava je sa svojim ocem Stefanom Nemanjom stvorio modernu srpsku državu koju treba samo da dograđujemo nastavljajući njegovim putem“, rekao je Perić.

Publici su se večeras predstavili književnik Radmila Đokić iz Bijeljine, te književnice iz Zvornika Snežana Nikolić, Ilinka Matić i Danica Gavrić, koje su recitovale stihove iz svojih knjiga.

Stihove o Svetom Savi recitovali su i učenici Tehničkog školskog centra, kao i hor Osnovne škole „Sveti Sava“, dok su učenici folklorne sekcije „Prosvjeta“ iz Karakaja izvela splet narodnih igara iz Srbije.

Prema programu manifestacije, sutra će biti održan izbor sportiste godine Zvornik za 2014. godinu, na kojem će biti proglašeni najbolji sportista i sportistkinja godine, najbolji sportski radnik, najtalentovani sportista, najbolji trener, najbolji trener mlađih kategorija, najbolji sportski klub.

Biće dodijeljena i specijalna priznanja preduzećima i pojedincima, dok će gosti na svečanom izboru sportiste godine biti Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“ i Osnovna muzička škola.

Organizator „Svetosavske nedjelje“ je zvorničko Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Domom omladine, dok je pokrovitelj opština Zvornik.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare