Počela prva faza radova na vodovodnom sistemu

0

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Radmila Mihić i načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević danas su na Palama potpisali ugovor o dodjeli grant sredstava u iznosu od oko 700.000 KM, čime je ozvaničen početak prve faze radova na vodovodnom sistemu Pale, koje će izvoditi preduzeće „Buk promet“ iz Bijeljine.


„Ovim smo uveli izvođača u posao revitalizacije i unapređenja vodovodne i kanalizacione mreže na području opštine Pale“, rekla je Mihićeva, koja je šef Tima za upravljanje projektom „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“.

Ona je precizirala da je opština Pale jedna od 30 opština koje participiraju u ovom izuzetno važnom projektu za stanovništvo Srpske.

„Važno je da smo u prethodne tri godine, od kada se radi na realizaciji ovog projekta, uspjeli da usaglasimo zajednički interes u smislu obezbjeđenja boljih uslova za sve naše građane, jer dobro vodosnabdijevanje i dobro kanalisanje otpadnih voda predstavljaju infrastrukturnu osnovu za poboljšanje svih ostalih uslova življenja“, istakla je Mihićeva.

Kovačević je rekao da sa današnjim danom na području opštine Pale počinje realizacija projekta ukupne vrijednosti 5,2 miliona KM, od čega su 2,6 miliona KM kreditno zaduženje opštine, a ostatak grant, odnosno bespovratna sredstva.

„U prvoj fazi projekta biće otklonjeni kvarovi na vodovodnom sistemu na Palama i Jahorini te postavljena mjerna mjesta kako bi se bolje kontrolisala potrošnja vode“, objasnio je Kovačević i zaključio da se po završetku ovog projekta očekuje mnogo bolje i kvalitetnije snabdijevanje stanovništva Pala vodom.

Vrijednost prve faze projekta za opštinu Pale iznosi 1,6 miliona KM, od čega 50 odsto čine grant sredstva.

Sredstva za finansiranje projekta „Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj“ obezbijeđena su putem povoljnih kredita Evropske investicione banke, grant sredstava Evropske komisije i nekih drugih međunarodnih organizacija, među kojima je i švedska Sida, te posredstvom kofinansiranja sa republičkog i opštinskih nivoa.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare