Počela manifestacija „Susreti srpskih zemalja“

0

ISTOČNO NOVO SARAJEVO – Kulturno-sportska manifestacija pod nazivom „Susreti srpskih zemalja“, čiji je cilj afirmacija srpske kulture i tradicije, počela je sinoć u Istočnom Novom Sarajevu koncertom Ansambla narodnih igara i pjesama Kosova i Metohije „Venac“.

Snežana Jovanović, direktor Ansambla „Venac“ iz Prištine, čije je sjedište sada u Gračanici, ističe da je trenutno veoma teško očuvati srpsku tradiciju i kulturu na Kosmetu, ali njima to, kako kaže, ide lijepo.

Ona je naglasila da ni nemili događaji na Kosmetu nisu omeli igrače i muzičare ovog ansambla da širom Srbije prenose pjesmu i igru Kosova i Metohije i predstavljaju ljepotu bogatog kulturnog nasljeđa ovog podneblja i cijele Srbije.

„Naša uloga nije samo da se bavimo folklorom, nego čuvanjem srpskog identiteta na tom području. Veliku odgovornost imamo, da to što radimo prenosimo na mlađe naraštaje“, naglasila je Jovanovićeva.

Ona je podsjetila da je „Venac“ osnovan 1964. godine u Prištini kao nacionalni profesionalni folklorni ansambl koji je u svojim prostorijama radio do 28. juna 1999. godine, kada biva protjeran i primoran da privremeni smještaj nađe u Nišu.

U oktobru 2003. godine „Venac“ se kolektivno vraća na ognjište, gdje počinje sa radom u veoma teškim uslovima u Čaglavici u blizini Prištine i funkcioniše do 2008. godine, a onda se seli u Gračanicu u Dom kulture, gdje se i danas nalazi.

Jovanovićeva je rekla da je u Gračanici osnovan i Omladinski ansambl i pet dječijih ansambala „Venac“ na centralnom Kosovu, dodajući da mladu folklornu armiju broji 320 članova, na koju je „Venac“ veoma ponosan, a prije svega siguran da je obezbijedio budućnost za folklornu umjetnost.

„Velika je podrška države, s obzirom na to da je to državni ansambl koji finansira Vlada Srbije. Bavimo se i istraživanjem tradicionalnih pesama, čime smo proširili našu delatnost, a radimo uz pomoć Muzičke akademije iz Beograda. Nije samo igra na sceni u pitanju, nego idemo malo i unazad u vreme, da vidimo šta se još očuvalo na tom podneblju“, navela je Jovanovićeva.

Šef umjetničkog sektora Ansambla „Venac“ Miloš Mitić rekao je novinarima da
Ansambl „Venac“ čini 15 parova, u orkestru je 15 muzičara, a starosna struktura je široka, od najstarijih do podmlatka kojem je, ističe, veoma bitno da sačuva srpsku tradiciju Kosova i Metohije.

Mitić je naglasio da su se publici u Kulturnom centru u Istočnom Sarajevu predstavili igrama, pjesmama i običajima Kosmeta.

„To je više običaja iz Metohije i više igara iz centralnog Kosova, zatim predstavljanje kostima Kosmeta, puno gradskih pesama i naš dragulj koreografski i igre iz Prizrena, kojim se ponosimo i predstavljamo publici“, naveo je Mitić.

Programom manifestacije „Susreti srpskih zemalja“ predviđeno je da sutra u Kulturnom centru na Palama bude održan veliki koncert na kojem će se, osim Ansambla „Venac“, predstaviti i Hor „Srpski pravoslavni pojci“, Kulturno-umetničko društvo iz Bačke Palanke i Udruženje „Novoselac“ iz Vrnjačke Banje.

Manifestaciju, koja se održava 24. put, organizuju Udruženje za odbranu ćirilice „Dobrica Erić“ iz Beograda, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i Olimpijski centar „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare