Počela manifestacija “Pale – rodno mjesto Srpske”

0

Kulturno-umjetničkim programom u Kulturnom centru na Palama, večeras je počela dvodnevna manifestacija “Pale – rodno mjesto Srpske” povodom Dana Republike, najznačajnijeg datuma u novijoj istoriji srpskog naroda.
Direktor Kulturno-sportskog centra “Pale” Miroslav Simović istakao je da je najbolji način čuvanja Republike očuvanje vjere, tradicije i običaja.

“Ako potomci stvaralaca budu baštinili vrijednosti, njihova žrtva neće biti uzaludna”, istakao je Simović.

On je dodao da je za sutra u okviru manifestacije Guslarsko društvo “Starina Novak” sa Pala pripremilo program na kojem se očekuje učešće guslara iz Žabljaka, Obrenovca, Beograda i Kalinovika, kao i besjede specijalnih gostiju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović zahvalio je organizatorima manifestacije za bogat kulturno-umjetnički program i dodao da će obilježavanje Dana Republike biti nastavljeno i sutra.

“Nastojaćemo da svake godine obogatimo kulturno-umjetnički program i da obilježavamo Dan Republike jer je ona nastala na Palama”, naveo je Jugović.

U ime Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta”, Aleksandar Rajić je rekao da su se večeras predstavili dječija folklorna sekcija, mladi guslar, epski pjesnici Saša Nikolić i Slavko Perošević, kao i članovi KUD-a “Bratstvo” iz Vojkovića i “Sveti Sava” iz Beograda.

On je dodao da su učesnici predstavili bogatstvo srpskog folklornog nasljeđa iz različitih krajeva u kojima žive Srbi i time dali doprinos obilježavanju Dana Republike Srpske.

Umjetnički direktor KUD-a “Sveti Sava” iz Beograda Slobodan Mirković kaže da je njihovo društvo izvelo “Vlaške igre” i “Igre iz Šumadije”, dodajući da su četvrti put na Palama.

Manifestaciju su organizovali Kulturni centar Pale, Opštinski odbor SPKD “Prosvjeta”, Udruženje “Klub ideja”, Guslarsko društvo “Starina Novak” i Udruženje “Svetosavlje” uz podršku opštine.

(www.palelive.com/Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments