Počela manifestacija „Filmsko bdenje duše“

0

Kratkim dokumentarnim filmom „Lasta“ Milana Belegišanina večeras je na Palama počela manifestacija „Filmsko bdenje duše“ čiji je cilj promovisanje filmova posvećenih temama i autorima koji se bave srpskom istorijom, kulturom i duhovnošću.

Tokom dva dana biće prikazano desetak dokumentarnih filmova autora iz Republike Srpske, Srbije i srpske dijaspore.

Direktor Kinoteke Republike Srpske, Snježan Lalović, rekao je da manifestacija „Bdenje duše“ ima tradiciju dugu 13 godina i da zaslužuje da dođe i na Pale.

„Filmovi koji budu uvršteni u program `Bdenje duše` jesu filmovi koji se bave duhovnošću, istorijom i umjetnošću kod Srba i govore o pojedincima koji su obilježili te tri sfere. Takođe, doprinosi iznalaženju identiteta, a to je jedno od najvažnijih pitanja od sredine 20. vijeka pa do danas“, istakao je Lalović.

Prema njegovim riječima, Kinoteka Srpske daje doprinos tom traganju i iznalaženju jer Srbi još tragaju za svojim identitetom.

Lalović je dodao da su filmovi prikazani večeras kraćeg formata, ali edukativni, da će sutra biti nešto duži, te da su autori dokumentarnih filmova iz Republike Srpske, Srbije i dijaspore.

Jedan od tvoraca manifestacije „Filmsko bdenje duše“, Milan Kićevac, rekao je da ova manifestacija traje već 13 godina sa sjedištem u Sremskim Karlovcima i da baštini istoriju, kulturu i duhovnost.

„Drago mi je da sam u Republici Srpskoj na Palama, herojskom gradu, gdje su ljudi puni ljubavi i poštovanja i znaju da njeguju prave vrijednosti. Sarađujem sa Kinotekom Republike Srpske odavno, a prije dvije godine sa njenim direktorom Lalovićem došli smo na ideju da `Bdenje duše` treba da dođe i na Pale“, naveo je Kićevac, koji je i predsjednik Srpske pravoslavne crkvene opštine u Budimpešti.

Kićevac je najavio da će sutra biti prikazan njegov film „Manastir Bogorodice Trojeručice – Ripanj“, koji govori o tome kako je sazidan, podignut pored Avale kraj Beograda, kao i o životu igumanije Zlate.

Osim fila „Lasta“ prikazani su i „Srpska heroina“ Branka Stankovića, „Ko se zadnji smeje“ Miroslava Jovića, „Naod“ Vaska Butrića, „Iskra u tami“ Slađane Topalović Nestorović i „Triptih o `Milosrdnom anđelu` nad Novim Sadom“ Srđana Ilića.

Sutra su na programu i dokumentarci „Dobrovoljno umro“ Branka Lazića, te „Seobe se nastavljaju večno“ Boška Milosavljevića.

Program se održava u amfiteatru Ekonomskog fakulteta na Palama od 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare