Poboljšana poslovna klima

0

ISTOČNO SARAJEVO- Gorući problem je pitanje skladištenja čvrstog otpada. To je jedan od ključnih problema koji moramo rješavati u saradnji sa Vladom Republike Srpske i lokalnim zajednicama – navodi gradonačelnik Nenad Samardžija.

  Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Samardžija ističe da je poboljšana poslovna klima, tako da su u protekloj godini ostvarena značajna ulaganja na području gradskih opština u infrastrukturu, industrijske kapacitete i stambene objekte.

„Grad Istočno Sarajevo uspjeva da održi finansijsku stabilnost, uprkos činjenici da su u ovoj godini smanjena sredstva lokalnim zajednicama prikupljena po osnovu PDV-a“ – navodi Samardžija u intervjuu Srni.

On pojašnjava da su zahvaljujući aktivnostima na iznalaženju zamjenskih prihoda imali značajniju naplatu sredstava po osnovu kredita koje je plasirao grad, na osnovu komunalne naknade i boravišne takse, koja je zaključno sa 30. avgustom ostvarena u iznosu od oko 110.000 KM.

Samardžija u narednom periodu očekuje određeni finansijske udar na budžet po osnovu sudskih izvršenja iz ranijih godina. Radi se o dugovanjima bivšeg Zavoda za izgradnju, koja su prebačena na Grad.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva nije zadovoljan rješavanjem problema u okviru zdravstvene zaštite – to se prije svega odnosi na stanje u Kliničkom centru Kasindo gdje se mora zatražiti uključivanje Vlade Republike Srpske u rješavanje ovog pitanja.

On pohvaljuje saradnju Vlade Republike Srpske i Univerziteta Istočno Sarajevo, posebno izgradnju studentskih domova na Palama, čija je vrijednost oko 13 miliona KM.

Samardžija podsjeća i na majske poplave, kada je grad, u saradnji sa gradskim opštinama, uputio značajnu finansijsku i materijalnu pomoć u Bratunac, Šekoviće, Bijeljinu, Doboj i Šamac.

Kada je u pitanju rad komunalnih preduzeća u nadležnosti grada, Samardžija ističe da je Vatrogasna jedinica jedna od najorganizovanijih na širem području, te da se vode se aktivnosti oko nabavke dva vatrogasna vozila, za šta je obezbjeđeno oko 400.000 KM

Samardžija se nada da će grad i naredne godine uspjeti da održi finansijsku stabilnost i da redovno izmiruje sve svoje obaveze.

„U narednom periodu gorući problem je pitanje skladištenja čvrstog otpada. To je jedan od ključnih problema koji moramo rješavati u saradnji sa Vladom Republike Srpske i lokalnim zajednicama, kako bismo ovaj prostor učinili prihvatljivijim za život svih građana“, zaključuje on.

Samardžija naglašava dobru saradnju sa Univerzitetom Istočno Sarajevo i podsjeća da je grad na 15 godina ustupio objekat „Kikinda“, koji će poslužiti za smještaj gostujućih profesora, razmjenu studenata, kao i za seminare.

Zajedno sa Univerzitetom, osnovan je novacioni centar koji će se baviti usvajanjem novih tehnologija, razvojem, osmišljavanjem razvojnih planova i projekata , što će biti dodatna snaga da se na ovim prostorima krene jednim ubrzanijim razvoojem u narednom vremenu.

Pred obilježavanje krsne slave Grada Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića, Samadžija najavljuje za Srnu da će manifestacija početi sutra svečanom akademijom u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Proslava će biti nastavljena 17. septembra svetom arhijerejskom liturgijom u hramu Svetog Petra Sarajevskog Zimonjića u Vojkovićima i lomljenjem slavskog kolača u crkvi Svetog Ilije na Sokocu, nakon čega će u Parahojskom domu biti organizovan slavski ručak.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare