Planirano 60.000 KM za unapređenje stočarstva

0

ROGATICA – Opština Rogatica planira da tokom ove godine realizuje projekat unapređenja pasminskog sastava u stočarstvu i mliječnosti grla na području opštine, čija bi vrijednost bila 60.000 KM.

Projekat će biti proveden u saradnji sa Jedinicom za koordinaciju poljoprivrednih projekata IFAD pri resornom ministarstvu Srpske. U administrativnoj službi ove opštine Srni je rečeno da će programom biti obuhvaćeno oko 20 poljoprivrednika koji imaju jedno do tri grla muznih krava i imaju uslove za uzgajanje novih grla.

Prema njihovim navodima, IFAD i opština bi za ovaj projekat obezbijedili 50 odsto sredstava, dok bi poljoprivrednici izdvojili preostalih 50 odsto sredstava.

Poljoprivredni proizvođač pri tom ne smije otuđiti grlo za mužu u roku od tri godine, a jedno tele mora dati drugom poljoprivredniku kako bi ovaj projekat nastavila sljedeća generacija korisnika.

Opština je u saradnji sa IFAD-om predvidjela podizanje i novih zasada voća u vrijednosti od 28.000 KM za 20 korisnika sa područja opštine.

Poljoprivrednici su dužni obezbijediti adekvatnu parcelu za sadnju voća i 10 odsto od vrijednosti projekta, dok bi opština obezbijedila 20 odsto sredstava, a IFAD u saradnji sa donatorima 70 odsto sredstava.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare