Pomen poginulim u borbi protiv fašizma

0

SOKOLAC – Povodom obilježavanja 27. jula, Dana ustanka naroda i narodnosti BiH u Drugom svjetskom ratu, na spomen – kosturnicu u Parku boraca Romanije u Sokocu i na spomen-obilježje u Podromaniji položeni su vijenci. Vijence su položile delegacije SUBNOR-a opština Sokolac i Pale, Boračke organizacije opštine Pale, opštine Sokolac i Opštinskog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata opštine Sokolac. Polaganju vijenaca prisustvovali su učesnici Narodno-oslobodilačkog rata, potomci i poštovaoci stradalih u borbi protiv fašizma.

O vremenu borbe naroda Romanije za slobodu u Drugom svjetskom ratu govorio je Svetozar – Bajo Bjeković, podsjetivši prisutne na dane formiranja partizanskih jednica na romanijskom platou, prvim borbama protiv neprijatelja, stradanju boraca i naroda i obavezi njegovanja uspomena na sve koji su živote položili u borbi za slobodu.

Već 26. avgusta 1941. godine oslobođen je Sokolac , koji je postao sjedište organa narodne vlasti. Slobodna teritorija Romanije neprestano se širila i postala jedna od najvećih u porobljenoj Evropi sve do početka Druge neprijateljske ofanzive u januaru 1942. godine, rekao je Bjeković.

On je podsjetio i na obavezu čuvanja uspomena na sve koji su se borili i život dali za slobodu u svim oslobodilačkim ratovima.

Naša je obaveza da čuvamo uspomene na poginule borce u svim odbrambenim, otadžbinskim i oslobodilačkim ratovima, da njegujemo svijetle tradicije balkanskih ratova, Prvog i Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-otadžbinskog rata, da se klanjamo sjenima svih boraca Romanije, žestoko se suprotstavljamo negiranju stradanja našeg naroda i njegovih najboljih sinova, kao i da obnavljamo i održavamo sva spomen- obilježja, naglasio je Bjeković.

Prisutni su imali priliku da pogledaju i kulturno-zabavni program u kome su učestvovali sokolački pjesnik Momir Jolović i član Guslarskog društva „Romanija“Sokolac Novak Borovčanin.

(www.palelive.com / www.opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare