Planinarsko hodočašće junacima sa Kajmakčalana

0
Planinarsko hodočašće junacima sa Kajmakčalana

FOČA – U okviru već tradicionalnog pohoda na Olimp, Planinarsko društvo „Zelengora“ iz Foče ove godine prvi put organizuje i uspon na Kajmakčalan, da bi se povodom jednog vijeka od Velikog rata planinari poklonili junacima jedne od njegovih najvećih bitaka.

Na hodočašće junacima sa „Kapije slobode“, kako su Srbi u Prvom svjetskom ratu nazvali vrh Kajmakčalana, krenuće 28 planinara, od kojih je 25 iz Foče i troje iz Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Planinarskog društva „Zelengora“ Karlo Šimović ističe da je ovo dosad najmasovnija akcija ovog društva van granica BiH.

„Iz Foče krećemo sutra poslije podne, a na Kajmakčalan, najviši vrh planine Nidže na granici Grčke i Makedonije, penjemo se u subotu, 16. septembra. To nije zahtejvna planina, ali je posebna, jer je bila poprište veoma značajne bitke za srpski narod“, napomenuo je Šimović.

U septembru ove godine navršava se 101 godina od Bitke na Kajmakčalanu, u kojoj je poginulo, ranjeno ili nestalo oko 5.000 srpskih vojnika.

Na vrhu ove planine nalazi se mala spomen-crkva u kojoj su lobanje srpskih junaka, a koje je jugoslovenski kralj Aleksandar Karađorđević, u posveti zaspisanoj u kapeli, nazvao stražarima otadžbine.

„Kapela je na samom vrhu i tu ćemo zapaliti svijeće. Sutradan ćemo u Solunu posjetiti vojničko groblje `Zejtinlik`, gdje je sahranjena većina boraca sa Kajmakčalana, što srpskih, engleskih i francuskih“, rekao je Šimović.

Nakon uspona na Kajmakčalan, akcija se nastavlja obilaskom Grčke i pohodom na Mitikas, najveći vrh Olimpa i Grčke.

„Ovo je četvrta godina zaredom da idemo na Olimp i akcija je već prešla u tradiciju, za koju se nadamo da ćemo je održati i narednih godina“, naveo je Šimović.

Uspon na „planinu bogova“ planiran je u utorak i srijedu, 19. i 20. septembra, a povratak u Foču, nakon obilaska manastira Meteori, planiran je u petak ili u subotu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare