Planinarski pohod na Romaniju u subotu, 12. oktobra

0
СОКОЛАЦ, 28. МАРТА /СРНА/ - На планинарском Трећем прољећном походу на Романију у недјељу, 1. априла, очекује се око 200 учесника из друштава са Сарајевско-романијске и дринске регије, те из више градова Републике Српске, Федерације БиХ и Србије.

SOKOLAC – Sokolačko Planinarsko društvo „Glasinac“ očekuje oko 200 učesnika na planinarskom pohodu do najvišeg vrha Romanije – Veliki Lupoglav na 1.652 metra nadmorske visine, u subotu 12. oktobra.

Sekretar ovog društva Vera Mijatović rekla je Srni da su učešće potvrdili članovi planinarskih društava sa Sarajevsko-romanijske i gornjodrinske regije, te planinari iz svih krajeva Srpske i BiH, kao i društva iz Beograda, Valjeva i Šapca.

Ona je pozvala i građane Sokoca koji žele po prvi put da pohode Romaniju, da im se pridruže.

Mijatovićeva je naglasila da je sa pripadnicima Gorske službe spasavanja opštine Novi Grad iz Sarajeva, ranije uspostavljena saradnja i da će njihovi članovi učestvovati na planinarskom pohodu kao medicinsko obezbjeđenje i podrška manifestaciji.

Prema njenim riječima, taj dan biće održano i takmičenje u planinarskoj orijentaciji u muškoj i ženskoj konkurenciji pod nazivom 8. „Memorijal Svjetlana Ceca Komlenović“.

Takmičenje je posvećeno devetnaestogodišnjoj Svjetlani Komlenović, članu planinarskog društva i uspješnom članu Smučarskog društva „Glasinac“ čija je karijera tragično prekinuta pred nastup na značajnom međunarodnom takmičenju.

On je naglasila da se na takmičenju u planinarskoj orijentaciji očekuje osam do deset ekipa.

Mijatovićeva je naglasila da oktobarski planinarski pohod na Romaniju organizuje PD „Glasinac“ kao dio projekta „Planine zovu“.

Projekat „Planine zovu“ realizuje se u okviru Akademije održivosti, koja je dio projekta „SING up for Impact“, koji provodi regionalna mreža SING, a finansira EU i Balkanski fond za demokratiju.

Cilj projekta je omasovljenje i razvoj planinskog turizma, kroz aktivnosti vezane za izgradnju planinarskog doma, organizaciju planinarskog pohoda, te kroz promociju i očuvanje kulturno-istorijskog naslijeđa, te zaštitu životne sredine i unapređenje kvaliteta života u opštini Sokolac.

Vrijednost projekta „Planine zovu“ je 8.000 KM, od čega su polovinu sredstava prikupili članovi planinarskog društva, a drugu polovinu je uplatila fondacija „Mozaik“.

Projekat se realizuje od 18. septembra ove do 18. januara 2020. godine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare