Planinari „Glasinca“ osvojili vrh Treskavice

0

SOKOLAC – Članovi Planinarskog društva „Glasinac“ su na Drugom sletu planinara „Treskavica 2017“ prepješačili stazu dugačku 23 kilometra i osvojili najviši vrh te planine.


Članovi društva Miroslav Divčić, Lazo Odović i Milan Borovčanin rekli su Srni da su bili među dvadesetak najupornijih učesnika sleta koji su stigli na najviši vrh planine Treskavice – Đokin toranj na nadmorskoj visini od 2.088 metara.

Pohod je bio težak zadatak jer je zahtijevao dobru fizičku kondiciju i iskustvo, ocijenili su učesnici.

„Poseban ukras Treskavice jeste pet glacijalnih jezera, koja predstavljaju najizrazitije tragove ledenog doba na ovoj planini. Jezera predstavljaju pravu prirodnu rijetkost i planinarsku atrakciju, a nalaze se iznad 1.500 metara nadmorske visine“, naveo je Odović.

On je dodao da jezera – Veliko, Bijelo, Crno, Platno i Malo jezero predstavljaju vrijedne ekosisteme sa specifičnom florom i faunom.

Učesnici sleta „Treskavica 2017“ posjetili su još nekoliko lokaliteta na ovoj planini – Veliko jezero, Đevigrad i Barice.

U Planinarskom društvu „Glasinac“ ističu da je veoma dobar domaćin ove manifestacije bilo Planinarsko društvo „Runolist 05“ iz Trnova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare