Planinari na mjestu počinka 1.000 vojnika Šumadijske divizije

0

HAN PIJESAK – Manifestacija „Putevima šumadijske divizije drugog poziva – Vrani Kamen“ danas je okupila četrdesetak planinara iz Republike Srpske i Srbije na planini Javor kod Han Pijeska, gdje je sahranjeno oko 1.000 srpskih vojnika iz Šumadije, stradalih u jesen 1914. godine u Prvom svjetskom ratu.

Palim junacima su svijeće prislužili i odali počast planinari iz Han Pijeska, Bajine Bašte, Rudog, Zvornika, Vlasenice i Milića, a manifestaciji su prisustvovali i predsjednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić, čuveni srpski alpinista, te potpredsjednik tog saveza Nenad Lečić.

Planić je rekao da mu je čast učestvovati u ovoj važnoj akciji, u kojoj se od zaborava otimaju srpski heroji.

Predsjednik Planinarskog društva „Javor – sunčana planina“ Boban Matić rekao je Srni da već treću godinu organizuju ovu planinarsku šetnju, a da grupa lokalnih patriota od 2007. godine održava groblje junaka Šumadijske divizije drugog poziva, koji su stradali daleko od svojih domova, boreći se protiv austrougarskih okupatora.

Prema njegovim riječima, poneseni tom idejom, planinari ovog društva su dali sve od sebe da Vrani kamen – mjesto vječnog počinka srpskih junaka, ne bude zaboravljeno, te su, između ostalog, obilježili planinarsku stazu koja vodi od magistralnog puta iz Kraljeva polja kod Han Pijeska do groblja na planini Javor.

„Misija našeg društva je da ovo sveto mjesto, vjerovatno jedinstveno izvan granice Srbije, otrgnemo od zaborava organizujući planinarske manifestacije, kroz koje će veliki broj ljudi saznati da to groblje postoji“, rekao je Matić.

On je podsjetio da istorijske činjenice govore da su u jesen 1914. na planini Javor kod Han Pijeska vođene žestoke borbe između oslobodilačke srpske vojske i austrougarskog okupatora, te da na grebenu ove planine Vrani Kamen, prema istraživanjima i memoarskim zapisima, počivaju posmrtni ostaci oko 1.000 srpskih ratnika.

Organizator istorijsko-planinarske manifestacije „Putevima šumadijske divizije drugog poziva – Vrani Kamen“ je hanpijesačko Planinarsko društvo „Javor – sunčana planina“, uz podršku prijatelja Društva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare