Planinari iz Srpske stigli na Kakvaz

0

Tročlana planinarska ekspedicija Republike Srpske (RS) stigla je na Kavkaz i u nedjelju, 23. maja, počeće uspon na najviši vrh Evrope – Elbrus, javio je danas vođa ekspedicije Mladen Lukić. “Trenutno obavljamo prijavu i registraciju ekspedicije, a početak uspona na Elbrus određen je za 23. maj, nakon aklimatizacije“, javio je Lukić Srni iz mjesta Terskol, na sjeveru Kavkaza. U ekspediciji su Boro Knežević iz Planinarskog društva „Kozara“ iz Banjaluke, te Nemanja Soković i Mladen Lukić iz Planinarskog društva „Javorina“ sa Pala. Osvajanje najvišeg vrha Evrope organizovano je u okviru priprema za prvi samostalni pohod na Himalaje i vrhove više od 8 000 metara, rekao je ranije Srni Lukić. Cilj ove ekspedicije je osvajanje Zapadnog Elbrusa (5 642 metra nadmorske visine) i Istočnog Elbrusa (5 621), te što bolja priprema planinara RS za ekspediciju na vrh Čo Oju (8 201) na Himalajima, istakao je Lukić.

Lukić je za 15. septembar najavio uspon ekspedicije RS na vrh Čo Oju. On je prethodno sa planinarima iz RS osvojio najviše vrhove na četiri kontinenta.

Lukić je sa planinarima iz RS 2007. godine osvojio najviši vrh Južne Amerike Akonkagva (6 962), najviši vrh Afrike Kilimandžaro (5 895) 2008. godine, a u prošloj godini najviši vrh Sjeverne Amerike Denali ili Mek Kinli (6 194) i najviši vrh Evrope Elbrus (5 642). U 2002. godini osvojio je najviši vrh zapadne Evrope Mon Blan (4 810), te 2003. godine najteži vrh u Evropi Materhorn (4 453).

Organizator ekspedicije na Kavkazu, koja traje od 19. maja do 6. juna, je Planinarsko društvo „Javorina“, a pokrovitelj Vlada RS i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare