Planinare na Kavkazu zahvatila mećava

0

Tročlanu planinarsku ekspediciju Republike Srpske (RS) na najviši vrh Evrope – Elbrus (5 642 metra nadmorske visine) zahvatila je jaka mećava koja nije dugo trajala, nakon čega su nastavili uspon i aklimatizaciju, javio je danas vođa ekspedicije Mladen Lukić. “Užasna mećava juče nas je iznenada zahvatila. Srećom, nevrijeme nije dugo trajalo“, naveo je Lukić u poruci Srni sa Kavkaza. Lukić je rekao da je ekspedicija danas obavila aklimatizaciju do visine od 4 380 metara, a juče je ispenjala do kampa “Garabasija“ na 3 750 metara i postavila logor po mećavi. Za sutra je, dodao je on, u planu je postavljanje kampa na visini od 4 200 i završna aklimatizacija do 4 750 metara. “Svi se osjećaju dobro“, istakao je Lukić.

U ekspediciji učestvuju Boro Knežević iz Planinarskog društva „Kozara“ iz Banjaluke, te Nemanja Soković i Mladen Lukić iz Planinarskog društva „Javorina“ sa Pala.

Ekspedicija “Srpska na vrhu Evrope 2010“ je posljednja pripremna ekspedicija pred prvu samostalnu ekspediciju RS i BiH na Himalaje i šesti vrh svijeta Čo Oju (8 201), planiranu za 15. septembar, istakao je Lukić.

Organizator ekspedicije na Kavkazu, koja traje od 19. maja do 6. juna, je Planinarsko društvo „Javorina“, a pokrovitelj Vlada RS i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare