Plan osnivanje preduzeća za zapošljavanje ranjivih kategorija stanovništva

0

Načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je danas protokol za uspostavljanje integrisanog vođenja slučaja u okviru projekta uspostavljanja društvenog preduzeće na području ove opštine koje bi zapošljavalo osobe iz ranjivih grupa naredne godine.

Uspostavljanje integrisanog vođenja slučaja sprovodi Centar za socijalni rad Pale u saradnji sa opštinom, Srednjoškolskim centrom, Domom zdravlja, Filijalom zavoda za zapošljavanje Istočno Sarajevo i „Pale-stanom“ uz podršku UNICEF-a.

Direktor Centra za socijalni rad Pale Srđan Baralić rekao je da integrisano vođenje slučaja zahtijeva da različite institucije u ovom slučaju, prevashodno Centar i Biro za zapošljavanje Pale, uspostave kvalitetniju saradnju kojom će na jedan određen način praviti trijažu i pronalaziti osobe iz ranjivih grupa koje bi bile pogodne.

Baralić navodi da su ranjive grupe žene iz ruralnih područja, žene žrtava nasilja u porodice, višečlane porodice, korisnici jednokratne pomoći i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, te da bi na taj način svi zajedno razmjenjivali informacije.

„Krajnji cilj toga bio bi da krajem februara 2023. godine imamo uspostavljeno društveno preduzeće na području opštine Pale koje bi zapošljavalo te osobe. Onda bi oni postali sami svoji, bavili se svojim životima i na kvalitetan način doprinosili sebi i svojim porodicama“, izjavio je Baralić novinarima nakon potpisanog protokola.

On dodaje da je kvalitetno ciljanje da oni kojima je potrebno dobiju bolju i veću pomoć, a oni koji ipak imaju preostalu radnu sposobnost ili bi mogli da se bave sobom, to na ovaj način regulišu.

Baralić poručuje da se ovakav protokol radi u pet opština u Republici Srpskoj, da postoje različiti modeli, te da na Palama pregovaraju da se osnuje nevladina organizacija od ovih potpisnica protokola, koja će uspostaviti firmu DOO, postaviti nadzorni odbor i pokušati da se kroz projektna sredstva obezbijedi oprema koja je potrebna.

„Tako bi se pratio čitav proces dok oni ne budu dovoljno izrasli da mogu sami da rade svoj posao“, poručio je Baralić.

Baralić je podsjetio da je ova priča počela prošle godine kada su sa načelnikom Jugovićem i Unicefom potpisali memorandum o saradnji i uspostavili Komisiju za socijalnu zaštitu inkluziju na teritoriji opštine Pale, nakon čega je urađen amandman koji je precizirao da se još jedna projektna aktivnost uključi, to jeste uspostavi integrisano vođenje slučaja društvenog preduzetništva na Palama.

Jugović je izjavio da će protokol mnogo značiti u cilju povećanja zapošljavanja korisnika socijalne zaštite i lica sa evidencije Biroa iz definisanih ranjivih grupa i smanjila zavisnost od socijalnih davanja.

„Mnogo smo opterećeni, ne samo socijalnim davanjem nego i tom kategorijom koja se konstantno obraća za pomoć. Pokušaćemo na taj način spasiti ih teške ekonomske situacije“, rekao je Jugović.

On dodaje da bi formiranjem preduzeća oni iz ranjivih kategorija postali društveno-korisni, odnosno okrenuli bi se sami sebi i našli načina da kreiraju budžete za svoje porodice.

Prema njegovim riječima, cilj je da se krajem februara nađe model i formira preduzeće koje bi dalje nastavilo aktivnosti, te da se u ovoj situaciji ne gleda na ekonomsku priču koliko na način da se ti ljudi stave u društveno korisnu kategoriju.

Jugović kaže da su danas bili prisutni predstavnici Doma zdravlja, „Pale-stana“ i Filijale zavoda za zapošljavanje, ali i druga preduzeća koja su zainteresovana mogu pristupiti i u tim kategorijama prepoznaju radnike koji njima mogu dati doprinos.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare