Plaćene obaveze državi u iznosu od 43,5 miliona KM

0

ZVORNIK – Kompanija “Alumina” iz Zvornika posljednjih godina pozitivno posluje, što joj omogućava da uredno servisira svoje obaveze izjavio je direktor Sektora za ekonomiku i finansije u ovoj kompaniji Vladimir Krstić.


Krstić kaže da je “Alumina” u periodu od 2013. do kraja juna ove godine, po osnovu svih poreza, doprinosa, taksi i raznih naknada, državi platila blizu 43,5 miliona KM.

“U skladu sa filozofijom poslovanja, kompanija `Alumina` njeguje principe dobre poslovne etike, što podrazumijeva odgovorno poslovanje, odnosno plaćanje obaveza, kako prema zaposlenim radnicima, tako i prema dobavljačima i državi”, ističe Krstić.

Prema njegovim riječima, najveće obaveze su za poreze i doprinose, a “Alumina” je u budžet Republike Srpske uplatila i oko 1,5 miliona KM poreza na dobit ostvarenu u poslovnoj 2016. godini.

Krstić podsjeća da je akumulirana dobit kompanije iz prethodnih godina od blizu 25 miliona KM, iskorišćena za pokrivanje gubitaka ostvarenih prije stečaja u matičnom preduzeću “Birač” AD napominjući da je povećana vrijednost zaliha sa devet na 40 miliona KM.

On je dodao da je “Alumina” u proteklom periodu imala značajna ulaganja u osnovna sredstva, kapitalne remonte i nove proizvodne pogone, uz konstantno smanjenje ukupno zatečenih i dospjelih obaveza.

Krstić navodi da u “Alumini” očekuju profit i na kraju poslovne 2017. godine, ističući da je teško predvidjeti tačan saldo dobiti s obzirom na nepredviđene okolnosti nastale blokadom računa kompanije u aprilu mjesecu, koja je prouzrokovala pad kredibiliteta fabrike kod banaka i dobavljača, te izazvala dodatne troškove i negativne posljedice u radu “Alumine”.

“Dvonedjeljna blokada transakcionih računa kompanije direktno je uticala da u aprilu, po prvi put, imamo negativno poslovanje”, podsjeća Krstić, dodajući da već u narednim mjesecima, maju i junu, kompanija bilježi pozitivne pokazatelje u svojim finansijskim bilansima.

Krstić kaže da se aktiviranjem proizvodnih pogona, koji su vezani za nove investicione projekte i nove proizvode, očekuje trend uspješnog poslovanja.

“Svi proizvodi, koji bi trebalo da uđu u proizvodni proces ili su ušli u probnu proizvodnju, imaju prosječne marže veće od marže za prodaju metalurške glinice i ne zavise od kretanja cijena na berzi”, navodi Krstić.

To znači, dodaje on, disperziju proizvoda i veću mogućnost da “Alumina” stvara optimalniju razliku u cijeni, bez mogućnosti uticaja berze na prodajne cijene njenih proizvoda.

Direktor Sektora za ekonomiku i finansije podsjeća da je “Alumina” u proteklom periodu imala značajnu investicionu aktivnost, što je omogućilo razvoj novih proizvoda.

“Investiciona ulaganja u periodu od 2013. do kraja 2016. godine iznosila su oko 19,5 miliona KM”, ističe Krstić, naglašavajući da je posebno snažna dinamika ulaganja u ovoj godini.

U “Alumini” očekuju da će investiciona ulaganja u 2017. godini premašiti 25 miliona KM. Najveći dio sredstava se odnosi na realizaciju prve faze projekta proizvodnje fino precipitiranih hidrata, te izgradnju pogona za proizvodnju silikagela, specijalnih zeolita i bemita, kao i na izgradnju dječijeg vrtića u fabričkom krugu.

Krstić navodi da je prosječna zarada zaposlenih u “Alumini” nešto iznad 1.000 KM, te da mjesečna obaveza za neto plate radnika iznosi više od 1,5 miliona KM, odnosno u bruto iznosu oko 2,6 miliona KM.

“U toku ove godine obaveze za bruto plate biće više od 30 miliona KM”, ističe Krstić, dodajući da je započeta i isplata regresa zaposlenima za 2017. godinu.

On kaže da “Alumina” ima više od 800 poslovnih partnera, dobavljača iz Republike Srpske, Federacije BiH /FBiH/, Srbije i drugih zemalja iz okruženja i inostranstva.

“U ovom trenutku `Alumina` nema nijednu obavezu za veliku većinu dobavljača, koje su akumulirane u periodu prije otvaranja stečaja u Fabrici glinice `Birač`”, objašnjava Krstić.

Prema njegovim riječima, u cijelosti su izmirena ranija dugovanja za električnu energiju i za usluge željeznice u iznosu od oko devet miliona KM, saopštila je danas Služba za odnose s javnošću kompanije “Alumina”.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments