Pjesnik i policajac pjeva o srpstvu i pravoslavlju

1
Pjesnik i policajac pjeva o srpstvu i pravoslavlju

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske i pjesnik sa Pala Saša Nikolić u subotu, 25. novembra, predstaviće u Kulturnom centru na Sokocu svoju najnoviju knjigu „Pravoslavlje“.

„Epskom poezijom bavim se od 18. godine, a na to me podstakla borba srpskog naroda za očuvanje svojih imanja i ognjišta u selu Drecelj, koje se nalazi između Olova i Kladnja.

To područje je početkom devedesetih godina prošlog vijeka bilo na meti brutalnih napada zloglasnih pripadnika takozvane armije BiH i muslimanskih paravojnih falangi“, navodi Nikolić za Srnu.

Svoju prvu knjigu „Srbi – Drecelj i Dreceljani“ Nikolić je posvetio svojim sunarodnicima koji su morali da se rasele širom svijeta i zauvijek napuste zavičaj.

On napominje da su njegovo selo tokom Drugog svjetskog rata branili četnici Dragoljuba Draže Mihailovića, pod komandom kapetana Milorada Momčilovića, za koje kaže da su bili „čestiti ustanici, borci i junaci, koji su branili ono što je njihovo, što je srpsko i što je bilo trn u oku ustašama“.

Nikolić je jedan od najzaslužnijih Srba što je u selu Drecelj 2015. godine izgrađena crkva, koju su osveštali tadašnji episkopi Srpske pravoslavne crkve Hrizostom i Longin, koji je iz SAD tada došao u svoj rodni kraj.

Govoreći o svojoj najnovijoj knjizi „Pravoslavlje“, Nikolić kaže da su u njoj, na epski način i u desetercu, opisana žitija pravoslavnih svetaca, kao i krsne slave srpskih porodica, te sedam Božijih tajni.

U recenziji za ovu knjigu, protojerej stavrofor Momir Vasiljević navodi da je „srpski pravoslavni narod utemeljen u vjeri praotaca i predaka, a učvršćen u pravoj vjeri bogonosnim ocem, prvim arhiepiskopom, učiteljem i prosvjetiteljem Svetim Savom“.

Promocija knjige „Pravoslavlje“ planirana je za 25. novembar u Kulturnom centru na Sokocu, sa početkom u 17.00 časova.

Saša Nikolić rođen je 3. januara 1975. godine u Olovu.

Kao borac Vojske Republike Srpske učestvovao je u odbrambeno-otadžbinskom ratu, u kojem je ranjen dva puta. Od 1996. godine zaposlen je u MUP-u Srpske, na Palama, gdje živi sa porodicom, suprugom i četvoro djece.

Predsjednik je Crkveno-upravnog odbora Hrama Vasnesenja Gospodnjeg u selu Drecelj, kod Olova.

Za nesebičnu ljubav i bezrezervnu duhovnu i materijalnu pomoć prilikom izgradnje crkve u rodnom mjestu odlikovao ga je „Arhijerejskom pohvalnicom“ tadašnji episkop Zvorničko-tuzlanske eparhije Hrizostom.

Od Udruženja srpskih književnika Slovenije Nikolić je dobio diplomu sa srebrnom plaketom u godišnjoj akciji „Zlatno pero LJubljane 2017“ i srebrni orden za knjigu „Pravoslavlje“, a na Petom međunarodnom takmičenju „Zlatne gusle LJubljana 2017“ osvojio je treće mjesto za epsku pjesmu „Republika Srpska“.

Od Saveza srpske dijaspore Slovenije dobio je bronzani orden i povelju sa bronzanom medaljom, kao jedan od najtalentovanijih mladih srpskih epskih pjesnika.

Nikolić je do sada objavio šest knjiga: „Srbi – Drecelj i Dreceljani“, „Život u pjesmi“, „Crkva u Drecelju“, „Paljanska policija“, roman „Orlovi lavljeg srca“ i „Pravoslavlje“.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Svaka cast za ovog covjeka koji ide na Liturgije i pricescuje se!