Peulić: Radnicima obezbijeđen posao

0

ZVORNIK – Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić izjavio je danas da je od uprave zvorničke kompanije “Alumina” dobio uvjeravanja da je obezbijeđena proizvodnja za ovu godinu i time posao za sve zaposlene.

“To nam je bilo najvažnije pitanje, jer će radnici imati obezbijeđen radno-pravni status, redovne plate i obaveze na plate”, rekao je Peulić Srni nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora zvorničke kompanije “Alumina” Miletom Matićem.

Peulić je istakao da je na sastanku analizirana realizacije protokola, koji su 4. decembra prošle godine potpisali sindikat i menadžment “Alumine”, a čiji je dio ispoštovan prema dogovorenoj dinamici.

“Prema protokolu, isplaćen je regres za godišnji odmor za 2012. godinu u iznosu prosječne plate, a dogovoreno je i da počne isplata regresa za prošlu godinu, koji je obračunat i biće isplaćen u skladu sa potpisanim protokolom”, rekao je Peulić.

Podsjetivši da je protokolom predviđeno da kolektivni ugovor za zaposlene u “Alumini” bude potpisan u martu, Peulić je rekao da je na današnjem sastanku potvrđeno da će tako i biti.

“Tada će biti razgovarano i o djelimičnoj novoj sistematizaciji, kao i o mogućnosti povećanja ličnih dohodaka za narednu poslovnu godinu”, rekao je Peulić.

S obzirom da se radnicima isplaćuje akontativni dio plate i razlika plate iz ranijeg perioda, Peulić kaže da je dogovoreno da 31. marta bude analizirano kada će se moći izaći iz tog procesa i početi sa isplatom plate za platom u punom iznosu.

Peulić je istakao da je sindikat zadovoljan razgovorima sa predsjednikom Upravnog odbora “Alumine” Miletom Matićem, koji je, kako kaže, izuzetno korektan sagovornik kao socijalni partner.

“Nikada nismo imali problema u međusobnim razgovorima i uvijek smo zainteresovani da sporna pitanja rješavamo dogovorom. Takav socijalni dijalog treba nastaviti”, ocijenio je Peulić.

On je dodao da je za 38 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje riješen problem u vezi sa povezivanjem staža, nakon što je usaglašeno rješavanje ovog pitanja sa nadležnim resornim ministarstvima.

Peulić je napomenuo da je današnji sastanak održan na zahtjev Odbora sindikalne organizacije metalske industrije i rudarstva fabrike “Alumina”.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments