Peulić: Nijedan radnik neće ostati bez posla

0

ZVORNIK – Predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić rekao je danas u Zvorniku da sindikat podržava rad stečajnog upravnika u glinici „Birač“ i da je uvjeren da nijednom radniku ove fabrike neće prestati radni odnos. „Zbog mnogo dezinformacija koje kruže u vezi sa Fabrikom glinice `Birač`, nad kojom je otvoren stečaj, zakazao sam današnji sastanak na kojem smo dobili potpunu informaciju o stanju i budućnosti `Birča`. Stečajni upravnik nas je informisao da provodi stečaj u skladu sa Zakonom o stečaju i mi smo podržali da on radi svoj dio posla onako kako to nalaže zakon“, rekao je Srni Peulić nakon sastanka sa stečajnim upravnikom u Fabrici glinice Lazom Đurđevićem i načelnikom opštine Zvornik Zoranom Stevanovićem.

On je napomenuo da je prije dolaska u Zvornik razgovarao i sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željkom Kovačevićem, interesujući se o stavu Koordinacionog odbora za praćenje stečajnog postupka, te da je dobio uvjeravanja i da apsolutno vjeruje u to da nijednom radniku neće prestati radnik odnos.

„Oni su 8. aprila dobili otkaz po Zakonu o stečaju, a sa 9. aprilom biće im započet radno-pravni status u jednom od dva preduzeća `Alumina` i `Mehanika““, pojasnio je Peulić.

Prema njegovim riječima, u ovim preduzećima dobili su zadatak da sačine sistematizaciju poslova i radnih zadataka kako bi mogli sve zaposlene radnike preuzeti. „Svi ovi radnici imaće povezan staž i redovne plate, kao i drugi radnici“, rekao je Peulić.

On je naglasio da će za 304 radnika u toku ove sedmice biti isplaćeno po 300 KM akontacija plate, dodajući da to znači da oni neće ostati bez egzistencije.

Peulić je najavio da će se danas sastati sa sindikalnim odborima iz pet preduzeća Grupacije „Birač“ i sa zainteresovanim radnicima kako bi im prenijeli kvalitetnu informaciju o situaciji u fabrici nad kojom je pokenut stečaj.

„Na osnovu svih dosadašnjih konsultacija i izjava, kao predsjednik Granskog sindikata, optimista sam i vjerujem da će tako i biti, da će radnici ostati u radno-pravnom statusu, a i načelnik opštine Zvornik Stevanović je u istom timu i on je sve to potvrdio“, istakao je Peulić.

On je dodao da mu je kao čovjeku cilj da svi radnici u Fabrici glinice „Birač“ ostanu na poslu.

„Bojim se da pojedinci žele da stvore konfuzno stanje, jer raznorazne dezinformacije kruže i zato treba saopštavati radnicima odluke koje zvanični organi donose. Besprekorno vjerujem stečajnom upravniku da će odraditi svoj posao u skladu sa Zakonom o stečaju i isto tako vjerujem odlukama Vlade Republike Srpske“, poručio je Peulić.

On je dodao da je cilj popodnevnog sastanka sa radnicima da se izbjegnu dezinformacije i da se ničim ne doprinosi stvaranju nezdrave atmosfere.

Na današnjem sastanku učestvovali su i predstavnici sindikalnih organizacija pet preduzeća iz Grupacije „Birač“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare