Peter Sorensen: Lokalna uprava jedan od najvažnijih nivoa vlasti

0

Šef delegacije EU u BiH Peter Sorensen rekao je danas na Palama da je lokalna uprava jedan od najvažnijih nivoa vlasti, jer je najbliža građanima. Sorensen je rekao da su se tokom današnjeg sastanka sa predstavnicima lokalne vlasti fokusirali na razvojne potencijale opštine Pale, a razgovarali su i o mogućnostima koje nudi Evropski omladinski olimpijski festival /EJOF/ i kako to može poslužiti da se razgovara i o drugim pitanjima.

„Čuli smo o potencijalima u oblasti turizma i razvoja, a bilo nam je bitno da čujemo kako sve funkcioniše u oblasti upravljanja vodama, otpadom, kanalizacijom i grijanjem, jer ako želite imati pravi turistički razvoj to mora biti uređeno“, dodao je Sorensen.

On je naglasio da se jednako trudi da posveti vrijeme mladima i poslovnom sektoru, te najavio da će na današnjem sastanku sa studentima Univerziteta u Istočnom Sarajevu govoriti o evropskim perspektivama, nakon čega će uslijediti pitanja studenata.

Načelnik paljanske opštine Miodrag Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da su Pale otvoreno mjesto gdje rado dolaze i strane diplomate i turisti.

On je naglasio da je sa gostima razgovarao o potencijalima opštine Pale, kada je u pitanju turizam i druge grane privrede, a zajednički su konstatovali da ova opština ima značajne resurse za razvoj u čemu ima i podršku EU.

Kovačević je istakao da su razgovarali o razvoju Jahorine, šta je do sada urađeno i šta još treba uraditi, a predstavljen je i projekat gondole Pale-Jahorina, kao i zajednički projekti koje rade sa Sarajevom kao što je biciklistička staza i organizacija EJOF-a 2017. godine.

„Tokom sastanka bilo je riječi o dovođenju stranih investitora na Pale i Jahorinu“, rekao je Kovačević i dodao da su zajednički zaključili da je značajno produbvljivanje saradnje u regionu, jer „smo kao region konkurentni i interesantni za EU“.

On se zahvalio ambasadoru Slovenije Andreju Graseliju na pomoći Vlade Slovenije u iznosu od 100.000 evra za izgradnju sportske dvorane.

Graseli je istakao da Ambasada Slovenije ima dobru saradnju sa opštinom Pale i da će nadležnim u svojoj zemlji prenijeti ideje u vezi turizma i privrede koje mogu da se realizuju, te istakao da Slovenci dobro poznaju Jahorinu i da je saradnja na području turizma veoma dobra.

Zamjenik ambasadora Italije u BiH Stefano Stuci istakao je da postoji dosta potencijala za saradnju, podsjećajući da Pale imaju dobru saradnju sa italijanskom regijom Pijemont.

Sorensen je danas posjetio i Pravni fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu gdje je razgovarao sa studentima, kao i gradilište gondole Pale – Jahorina. U popodnevnim časovima Sorensen će na Jahorini imati sastanak sa privrednicima opštine Pale i upoznati se sa rezultatima njihovog rada i problemima sa kojima se susreću.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare