Pet novih projekata na Jahorini vrijednosti 99 miliona KM

12

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra „Jahorina“ Nedeljko Elek najavio je danas da je Skupština akcionara ovog preduzeća, uz prethodnu saglasnost Vlade Republike Srpske, donijela odluka o kreditnom zaduženju od 99 miliona KM koje će iskoristiti za izgradnju pet kapitalnih projekata na olimpijskoj planini.

„Ova sredstva biće usmjerena na projekat izgradnje gondole Pale-Jahorina, četvorosjeda koji će polaziti iz opštine Trnovo i ići ka Jahorini, četvorosjeda Rajska dolina, projekat dodatnog osnježavanja i uređenja staze, te za izgradnju sportske dvorane na planini“, izjavio je Elek na konferenciji za novinare na Jahorini.

Elek je dodao da će polazna stanica gondole biti sa Pala, a još će biti razmotreno sa koje lokacije.

„Imamo dvije opcije – jedna je sa Golog Korana, što je prijedlog Udruženja hotelijera, a druga je da bude paralelna sa gondolom na Ravnoj planini. Struka će odlučivati o tome i uvjeran sam da će biti doneseno najbolje rješenje“, naveo je Elek.

Prema njegovim riječima, Olimpijski centar „Jahorina“ planira da proširi svoju djelatnost u naredne tri godine na trgovinu i promet gasom, te da će uraditi gasifikaciju cijele planine, a osim toga, u narednom periodu biće napravljeno i poljoprivredno gazdinstvo.

On je zahvalio načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću za pomoć Olimpijskom centru, koji je uplatio milion KM na račun ovog centra, dodavši da će i dalje biti ulagano u razvoj Jahorine.

„Poznato je da smo imali nekih ranijih razmimoilaženja sa rukovodstvom opštine Pale, ali održali smo nakon toga nekoliko sastanaka na kojima su svi naši zahtjevi ispoštovani. Hvala i Vladi Republike Srpske za neizmjernu podršku, naročito tokom pandemije virusa korona“, naglasio je Elek.

U planu realizacija pet velikih infrastrukturnih projekata

Direktor Olimpijskg centra „Jahorina“ Dejan LJevnaić izjavio je da taj centar uz podršku i pomoć Vlade Republike Srpske nastavlja sa novim investicionim projektima, a u planu je realizacija pet velikih infrastrukturnih projekata čijom realizacijom će benefite imati svi građani Istočnog Sarajeva.

Prema njegovim riječima, u planu je izgradnja četvorosjedne žičare, ski-staze sa sistemom osnježavanja, pokretne trake i prodajnog mjesta na lokalitetu Vikend naselja s ciljem uspostavljanja sadržajne prostorne cjeline, izgradnja četvorosjedne žičare Rajska dolina sa prodajnim mjestom i dvije ski-staze uz trasu žičare kapaciteta 2.400 skijaša po satu, te demontaža lifta Željo.

LJevnaić kaže da će najveći i najzahtjevniji projekat svakako biti izgradnja gondole Jahorina-Pale dužine 7.500 metara kapaciteta 3.000 skijaša po času, s ciljem povezivanja gradskog centra Pala sa planinom, što predstavlja novi vid transporta, saopšteno je iz Olimpijskog centra „Jahorina“.

„Izborom pravih projekata najveće benefite imaće stanovnici Pala, jer će gondola direktno povezati Pale i Jahorinu, a uz transport biće moguće i panoramsko razgledanje netaknute prirode i atraktivnih planinskih predjela“, rekao je LJevnaić.

On je istakao da posljednji projekat podrazumijeva izgradnju ski-centra Igrišta kod Vlasenice i obuhvataće izgradnju ski-liftova, tehničke baze, uređenje staza i izgradnju zimsko-ljetnjeg zabavnog parka.

U saopštenju se navodi da su se, zahvaljujući dobrim odlukama i pametnim investicijama od Olimpijskog centra „Jahorina“ i Vlade Srpske, investitori vratili na planinu.

„Očekuje nas dosta posla i ozbiljnih infrastrukturnih radova, a stručni tim naših zaposlenih će, kao i do sada, predano raditi u cilju realizacije istorijskih projekata. Nakon realizacije ovih projekata, Jahorina će biti, ne samo lider u regionu, već čitave jugoistočne Evrope“, dodao je LJevnaić.

On je naveo da je trenutno težak period za ekonomiju. „Neizvjesnost je promijenila standard naših života, a planiranim investicijama i podrškom Vlade Srpske, daćemo sigurnost privredi i građanima čitavog regiona. Izuzetno sam zahvalan srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i premijeru Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću od kojih imamo veliko razumijevanje i podršku“, rekao je LJevnaić.

U saopštenju se navodi da od njih zavisi opstanak smještajnih objekata kapaciteta 5.000 ležajeva, kao i egzistencija 2.000 zaposlenih i njihovih porodica.

„Novim projektima i ulaganjima na Jahorini stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj turizma cijele Sarajevsko-romanijske regije“, naveo je LJevnaić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
12 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Lagano, još 99 miliona kredita, za koje garantuju građani Republike. Samo me zanima ova gondola sa golog korana, na šta će da liči i kojem je to pametnom umu palo na pamet.

To se pravi za one koji istrče na Cigansku ravan, da mogu reći da su trčali do Jahorine.

Nevjerovatno, pa koga će te gondole prevoziti, da su Pale Beograd milionski grad, u redu, ali ovako bitno je skršiti silne milione, bez studije ekonomske opravdanosti, a na kolko pametnijih načina se mogao potrošiti taj novac, Bistricu prodadoste i zatvoriste, a mogli ste je renovirati i zadržati 100-200 radnika

Ne zaboravimo koliko će se šume posjeći sa svim ovim projektima, pa ćemo imati šta razgledati „netaknutu prirodu“. Još kad bi neko sa Pala mogao priuštiti odlazak na Jahorinu… 100.000.000 maraka tztztz

Ne damo Goli Koran nipošto!!!

Na kraju će se Jahorina pretvoriti u jedno ruglo poput centra Zlatibora. Gužva, buka, ni „p“ od prirode. Pritom Zlatibor ima mnogo veću površinu, a ovi će sve da skrcaju u ono malo prostora. Staze, hoteli, bob staze, gondole, ringispili, teferiči, a parkinga nigdje.

Gondola ce rasteretiti Jahorinu sto se tice parkinga i smjestajnih kapaciteta koji ce se mahom preseliti u Pale. Sto se tice lokacije, jedino logicno rjesenje je da ide vec probijenom trasom kuda je u planirana. Ovaj projekat ce imati toliki uticaj na Pale da nismo toga ni svjesni.

Ja shvatih Dada da će tad Pale biti parking Jahorini i eventualno njena spavaonica😉

Ne shvatam ove koji kritikuju gondolu Pale – Jahorina. Ta gondola će imati ogroman, pozitivan uticaj na Pale. Luksuzni hoteli će se početi graditi na Palama, apartmanska naselja, grad će biti pun turista tokom cijele godine… Izgled Pala će se promijeniti, postaće poput svjetskih ski centara.

Kao sto ni Jahorina nije postala (niti ce postati) poput svjetskih ski centara, nece biti ni Pale. Neka prave Gondolu ako nista bolje ne znaju, ali bojim se da ce tu najvise love zavrsiti po necijim dzepovima, a unistice nam prirodne ljepote. To nam je jedino sto imamo, po tome se prepoznatljivi, neka ostane divlje. Donekle se valjda mora stici i pjeske?

Nego ne znam sta ce vlasti posle da pricaju ako gondola krene sa Golog Korana a mi i dalje u gradu park nemamo, hoce li i onda biti „Sta ce Paljanima park, eto im parka svuda!“

Treba ljudi da odu na Zlatibor i vide sta se tamo trenutno desava. Mjesto koje je je kao uzor nama, kako treba raditi i cemu treba teziti. Ja samo kazem ne dao Bog nikome. Tamo je sve unakazeno. Sistem podredjen tajkunima i njihovim nekretninama. Unakazili su svojom „arhitekturom“ prekrasne predjele. Putevi na nivou onih iz Mozambika, arhitektura od koje bi se Elbasan postidio, smeca kao u nekoj pariskoj cetvrti. Slazem se za gondolu, ona treba da ide iz centra Pala, ali ne smijemo dozvoliti da nas grad i nasa priroda padnu u ruke tajkuna koji ce zidati apartmane, kao lego kockice. Ako su dali dozvole za MHE, dace i dozvole u vodozastitnoj zoni. Nasa opstina treba da usvoji regulacioni plan, a ne da ga mijenja kako se tajkunima prohtije.

Od tih 99 miliona KM, samo da se ovi na „vrhu“ ugrade 10%, eto im 10-tak miliona u džep. Valjda je svakome jasno zašto se izmišljaju ovakve investicije. Veliko zaduženje, dobra „zarada“, a nijedno radno mjesto!!!