Pet bračnih parova dobilo po 5.000 km za vantjelesnu oplodnju

0
Ilustracija

ZVORNIK – Za pet bračnih parova iz Zvornika sa problemom steriliteta iz opštinskog budžeta odobreno je po 5.000 KM za sufinansiranje troškova jedne procedure vantjelesne oplodnje.

Rješenja o dodjeli sredstava uručio je načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, koji je podsjetio da opština već treću godinu realizuje ovu sjajnu novinu u okviru pronatalitetne politike koju provodi.

“Do sada su se iz ove akcije, koju vodimo zajedno sa Udruženjem porodica sa problemom steriliteta `Bebe 1`, rodile dvije bebe i veoma sam srećan i zadovoljan zbog toga”, rekao je Stevanović novinarima.

On je dodao da je još beba “na putu”, kao i da je još nekoliko parova u medicinskom postupku.

“Ovo je jedan od važnijih dana u poslu jednog načelika, kada se družimo sa onima koji pokušavaju da ostvare tu najplemenitiju dužnost, a to je da postanu roditelji. Želim bračnim parovima koji su danas sa nama da ova plemenita misija kojoj su pristupili uspije i da ih jednog dana sretnem sa njihovim potomstvom”, rekao je Stevanović.

Predsjednik Udruženja “Bebe 1” Nikolina Oro istakla je da je za ove porodice današnji dan jedan od najdivnijih dana u godini.

“Ovo je dan kada shvatimo da nismo sami u našem problemu i da još ima ljudi koji misle o nama i koji nas ne uslovljavaju, ni izborom klinike, niti količinom datog novca. Ovo je jedina opština u Republici Srpskoj koja izdvaja 5.000 KM po jednom bračnom paru, dok ostale opštine izdvajaju od 1.500 do 2.500 KM. Srećna sam što živim u gradu koji je prepoznao da je problem steriliteta problem društva, a ne pojedinca”, naglasila je Oro

Slađana i Vito Zolotić već 10 godina pokušavaju da postanu roditelji.

“Zahvalni smo ljudima u lokalnoj upravi i Nikolini Oro. Ovo nam je najbitnije u životu, ova sredstva su nam vjetar u leđa i nemamo riječi da se zahvalimo onima koji su prepoznali naš problem, a nadam se za koju godinu da svi sa potomcima dođemo kod načelnika. To bi bio najbolji način da se zahvalimo”, rekla je Slađana.

Veliku zahvalnost lokalnoj upravi i načelniku Stevanoviću na podršci koju im pružaju u svakom pogledu izrazio je i Radivoje Stanišić. “Do sada smo imali tri pokušaja vantjelesne oplodnje. Ovo će nam puno značiti u sljedećem pokušaju da se i mi ostvarimo kao roditelji, jer više nismo u mogućnosti da sami sve finansiramo”, rekao je Stanišić.

U prethodne dvije godine iz opštiskog budžeta izdvojeno je 46.000 KM za sufinansiranje vantjelesne oplodnje koje je koristilo 11 bračnih parova.

Stevanović je naveo da je iz opštinskog budžeta u ovoj godini izdvojeno još oko 80.000 KM u okviru pronatalitetne politike i to porodicama koje dobiju treće ili četvrto dijete, kao i majkama koje nisu zaposlene, a rode prvo ili drugo dijete.

Treće ili četvrto dijete dobilo je 80 bračnih parova kojima je isplaćeno po 500 KM, dok je 180 majki koje su bez zaposlenja dobilo jednokratno po 200 KM za rođenje prvog ili drugog djeteta.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments