Penzioneri ugrožena kategorija

0

SOKOLAC – Na kraju 2012.godine opština Sokolac imala je 2.632 penizonera od čega njih 57(po vlastitoj odluci) nisu članovi Opštinskog udruženja penzionera.

Uz nepovoljnu starosnu, zdravstvenu i socijalnu strukturu, visine isplaćivanih penzija samo potvrđuju u kakvoj se situaciji nalazi ova populacija. Naime, od ukupnog broja penizonera njih 472 prima panziju manju od 200,00 KM, 843 manju od 300,00 a 806 manju od 400,00 KM. Samo pet lica prima penziju veću od 1.000,00 KM.

U toku prošle godine umrlo je 136 penzionera od čega 15 supružnika penzionera na ime čaga je za pomoć u sahrani umrlih isplaćeno 26.300,00 KM. Za pomoć podicama umrlih penzionera i supružnika penzionera isplaćeno je 26.650,00.

Visina mjesečnih penzija dovoljno ukazuje na činjenicu da se penzioneri nalaze u veoma teškoj materijalnoj sistuacija, da svakog dana sve lošije žive, bolje reći preživljavaju. Ovome treba dodati da njih oko 75% u svom domaćinstvu ima više članova porodice kkoji žive od njihovih penzija.

Opštinska udruženja nemoćna su da učine nešto više na popravljanju socijalnog položaja ove populacije, ocjenjeno je na ovih dana održanoj godišnjoj Skupštini na kojoj je usvojen Izvještaj o radu, Izvještaj o finansijskom poslovanju za 2012.godinu i Program rada za 2013.godinu.

Govoreći o radu Opštinskog druženja u prošloj godini, predsjednik Delivoje Tošić istakao je dobru saradnju sa regionalnim i republičkim udruženjem stalno vršeći „pritisak“ na nadležne organe i institucije u vezi provođenje novog Zakona o PIO-u na svim nivoima organizovanja.

– Na svim nivoima vodili smo i aktivnosti na pripremama i donošenju Zakona o doprinosima, s obzirom da su, prema ranijem Zakonku, Fond PIO, a time i penzioneri, bili godišnje oštećeni preko 100 miliona maraka.Tražili smo da se Zakonom definiše usklađivanje penzija i u tome smo uspjeli , a ono će se primjenjivati u 2013.god. I dalje se borimo za adekvatniju i besplatnu zadravstvenu zaštinu u čemu smo u određenoj mjeri i uspjeli. Mnogo je još neriješenih pitanja, koja „ muče“ i otežavaju svakodnevni život penzionera koji su svojim radnim angažovanjem zaslužili bolji život, život dostojan čovjeka, istakao je Tošić.

(www.palelive.com / opstinasokolac.net)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare