Pejić: Povećati fond časova srpskog jezika

0

ISTOČNO SARAJEVO – Položaj srpskog jezika i ćirilice danas je na nezavidnom nivou i zato se konstantno mora apelovati i tražiti da se na svim nivoima obrazovanja poveća fond časova srpskog jezika, kao i da se uvede na fakultete, izjavio je danas u Istočnom Sarajevu Dušan Pejić sa Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta Pale.

Pejić je, uoči početka interaktivnog časa o temi „Srpski jezik kao srpski identitetski kriterijum“, organizovanog povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, rekao novinarima da bi se na taj način podigla opšta jezička kultura, kao i kultura govora, odnosno opšta pismenost.

„Pomoglo bi se da razvijemo svijest o istoričnosti srpskog jezika. Vidjeli bismo šta spada pod srpsko kulturno i jezičko nasljeđe, jer svakodnevno vidimo da nam se otima i `Čajničko jevanđelje`, `Miroslavljevo jevanđelje`, `Povelja Kulina Bana`. Zbog toga bi se konstantno trebala podizati svijest o važnosti srpskog pisma i ćirilice“, rekao je Pejić.

Prema njegovim riječima, zbog toga je važno da se ovdje njeguje srpski jezik, a posebno u dijaspori, gdje je potrebno otvarati škole i katedre za srpski jezik, kako bi srpska djeca učila ćirilicu i na taj način gajila vezu sa maticom – Srbijom, Republikom Srpskom i Crnom Gorom, odnosno srpskim etničkim jezičkim prostorom.

Pejić je istakao da se srpska nacija u savremenom pogledu formirala u vrijeme romantizma, kao i većina drugih evropskih nacija, od kojih je gotovo 60 formirano na osnovu kriterijuma jezika.

„To znači da ako govorimo srpskim jezikom, mi smo dakle Srbi. Naravno, mi o srpskom narodu možemo govoriti u srednjem vijeku. Srpski narod je zavjetna nacija koja čuva svetosavlje i kosovski zavjet, koje su bitne identitetske vrste srpskog jezika“, naglasio je Pejić.

Pejić je ukazao i da je upotreba tuđica ponekad opravdana, ako ne postoji adekvatna srpska riječ za neki pojam, ali da ih je potrebno oblikovati prema pravilima srpskog jezika, odnosno prema jezičkim glasovnim zakonima.

Profesor srpskog jezika u Srednjoj školi „28. juni“ Vedrana Mijović Pantelić rekla je da će učenici danas pokazati da je zajednička obaveza, zadatak i dužnost svih da rade na očuvanju maternjeg jezika.

„Oni će kroz tri veoma poučne priče pokazati kako društveno sociološka pomjeranja utiču na maternji jezik“, navela je Pantelićeva.

Učenik Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ Stribor Đurić, koji je pripremio literarni rad o temi „Značaj srpskog jezika za očuvanje srpskog naroda“, naglasio je da je srpski jezik njegova duhovna hrana.

„Mali broj mojih vršnjaka je zainteresovan za srpski jezik, jer se prodorom stranog uticaja i kulture, sve okreće stranim jezicima. Engleski jezik sve više ulazi u rječnik današnje omladine. Smatram da je to problem jer ćemo zaboraviti sve one prelijepe riječi koje su naši preci i pisci koristili“, zaključio je Đurić.

Interaktivni čas organizovala je Matična biblioteka Istočno Sarajevo u saradnji sa Katedrom za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare