Pčelari se susreću sa brojnim problemima

0
Pčelari se susreću sa brojnim problemima

SOKOLAC – Predsjednik Skupštine sokolačkog Udruženja pčelara „Glasinac“ Dragiša Kovačević rekao je da je prošla godina bila loša za pčelare, te da se romanijski pčelari iz godine u godinu susreću sa velikim problemima.

„Prošle godine nije bilo dovoljno unosa, nije bilo pomoći od opštine, a nismo bili ni dovoljno obaviješteni da treba dodatno da se registrujemo u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge, pa je veliki broj pčelara ostao bez podsticaja za prošlu godinu“, kaže Kovačević.

On je naveo da Udruženje pčelara „Glasinac“ ima 120 pčelara i da imaju oko 3.000 pčelinjih društava, te da njih 20 ima više od 50 pčelinjih društava, što znači da se mogu dobiti sredstva za podsticaj od četiri do pet maraka po košnici.

U ovom udruženju samo šest pčelara ima više od 100 pčelinjih društava.

Kovačević se bavi pčelarstvom više od dvadeset godina, vodeći pčele na ispašu na područje Semberije, a prošle godine je imao prinos od jedne tone i 800 kilograma meda od stotinjak košnica.

On se, kao i ostali pčelari na Romaniji i ove godine pribojava loših vremenskih uslova i mraza koji se pojavljuje i u vrijeme cvjetanja , što negativno utiče na prinos meda.

Kovačević preporučuje pčelarima da posvete veću pažnju pčelinjaku ovih dana kada se društva razvijaju, da provjere da li imaju matice i da već sa prvim toplijim danima povremeno prihrane pčele sirupom, kako bi u jeku proljeća košnice bile pune pčela, a time na kraju sezone i meda.

Profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Goran Mirjanić održao je danas predavanje za pčelare Udruženja „Glasinac“ na Sokocu o kvalitetnoj ishrani i prihrani pčelinjih društava u ovo doba godine, osvrnuvši se na novu tehnologiju pčelarenja.

„Biću srećan ako nešto od ovog danas što je rečeno primijene, to će biti odlično“, rekao je Mirjanić za Srnu.

Na godišnjoj skupštini Udruženja pčelara „Glasinac“ usvojen je Izvještaj o radu u prošloj i Plan rada za ovu godinu.

Prema riječima sekretara Udruženja pčelara Slaviše Kneževića, planirano je da se do kraja godine uradi katalog Udruženja pčelara „Glasinac“ u kome će se naći bitni podaci i fotografije svih pčelinjaka.

On je ocijenio da će taj katalog biti dobra podloga za promociju pčelarstva i uloge ove djelatnosti u razvoju turizma na području opštine Sokolac i regije.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments