Пчелари „Гласинца“ имају 30 тона меда за продају

1

СОКОЛАЦ – Пчелари на Романији могу бити задовољни овогодишњим приносом меда, упркос обилним кишама у вријеме бехара и цвјетања ливада, те процјењују да су ове године произвели 30 тона меда, рекао је Срни секретар Удружења пчелара „Гласинац“ Славиша Кнежевић.

Кнежевић је указао да је ова година била лошија него прошла и да је различит принос у појединим микролокалитетима.

Он је истакао да за произведени мед у највећем броју случајева имају сталне купце, који су се раније увјерили у квалитет овог производа.

„Цијена килограма меда је од 25 КМ до 30 КМ и увијек се прода, јер захваљујући препознатљивом квалитету романијски мед има сталне купце“, рекао је Кнежевић.

Он у свом стационираном пчелињаку, који не сели, на 1.165 метара надморске висине у Соколовићима, код Сокоца, има 50 пчелињих друштава и веома је задовољан приносом меда ове године.

Кнежевић је навео да је ове године на подручју општине медвјед у више наврата улазио у пчелињак, али на срећу штета није била велика.

Говорећи о активностима овог удружења, Кнежевић је нагласио да група пчелара „Гласинца“ у понед‌јељак, 28. августа, гостује код пријатеља пчелара у Бору на великој пчеларској манифестацији која се одржава на Велику Госпојину.

Пчелар Зоран Батинић из Примчића, познат као произвођач пчелињих матица и један од најбољих пчелара на подручју општине Соколац, и овога љета нуди купцима ливадски, багремов и мед у саћу, те еликсире и матичну млијеч.

„Никада наду у пчеларство не треба да губимо. Увијек оне награде свога пчелара да се не би разочарао у њих“, рекао је Батинић Срни.

Према подацима Републичког централног регистра, на Сокоцу је активно 130 пчелара који располажу са око 3.000 пчелињих друштава.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
1 Коментар
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Meni je medvjed unistio svih 8 drustava,steta oko 4500.oo km,dolazio 6 puta dok sve nije unistio,uzalud pokusaji da se spasu senzorima i alarmima,procjenili stetu na 1000.oo za prvu stetu a stalo kao nisam o njima vodio racuna.Otprilike bi pcelari trebali da naprave bunkere pa ako i tad unisti oni ce platiti 250.oo po kosnici.Neka pcelari procitaju zakon, neka se informisu i nek budu spremni na tuzbe.