Patrijarh služio liturgiju u Pećkoj patrijaršiji

0

BEOGRAD/PEĆ – NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sjedištu srpskih patrijaraha.

Poslije liturgije biće održane redovne sjednice Svetog arhijerejskog sinoda i Patrijaršijskog upravnog odbora, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

Svetoj sliturgiji sasluživali su članovi Svetog arhijerejskog sinoda episkopi sremski Vasilije, šumadijski Jovan, zvorničko-tuzlanski Fotije i kruševački David, raško-prizrenski Teodosije.

U služenju su pomagali i iguman dečanski arhimandrit Sava, iguman crnorečki arhimandrit Andrej, glavni sekretar Sinoda protosinđel Nektarije, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije protosinđel Danilo, sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske i protođakon Radomir Vrućinić.

NJegova svetost je sinoć stigao u drevno sjedište SPC u društvu članova Svetog arhijerejskog sinoda episkopa sremskog Vasilija, šumadijskog Jovana, zvorničko-tuzlanskog Fotija i kruševačkog Davida.

Patrijarh je na svom „Instagramu“ objavio da se raduje i da je blagodaran Gospodu što je ponovo stigao u Pećku patrijaršiju, drevno sjedište srpskih patrijaraha.

„Opet smo došli kući. Da Bog da da uvek budemo ovde i da sve što mislimo, govorimo i činimo ima svoj koren ovde. Budući da je taj koren ovde veoma dubok, to znači da bez obzira na oluje, gromove, munje i vetrove, nećemo se slomiti. Ako nam koren nije ovde, ma gde bili i ma šta imali i ma kakvu moć privremeno izgledalo da nosimo u sebi, sve to je zamalena i kratkotrajno“, rekao je srpski patrijarh.

(www.palelive.com / Srna / Foto: SPC RS)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare