Patrijarh Irinej uručio orden kralja Milutina mitropolitu Nikolaju

0

SOKOLAC – NJegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog proroka Ilije na Sokocu i mitropolitu dabrobosanskom Nikolaju uručio orden Svetog kralja Milutina za koji je rekao da je simbol ljubavi i zahvalnosti za sve što je mitropolit učinio u životu.

Orden Svetog kralja Milutina Crkva je dodijelila mitropolitu Nikolaju za njegov djelotvorni, plodonosni četrdesetogodišnji arhipastirski rad na polju crkvene misije i prosvjete, kao i na polju graditeljstva i obnove svetinja i bogoslovskih ustanova naše crkve.

Patrijarh Irinej je u obraćanju prilikom dodjele ordena istakao da ga raduje što mu je pružena prilika da ispoštuje odluku Svetog arhijerejskog Sinoda i uruči priznanje mitropolitu Nikolaju.

„Od prvog dana njegove službe u našoj crkvi prihvatao se velike dužnosti i sve što mu je crkva povjeravala obavljao je na najbolji način“, istakao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je u besjedi podsjetio na sve što je do sada mitroplit Nikolaj učinio za Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Još kao profesor Bogoslovije bio je duša Bogoslovije i svih naših bogoslova. Kada je otvorena Bogoslovija u Krki otac Nikolaj je sve što mu je Bog dao stavio u službu škole, učenika, svoje crkve i to je obavio na najbolji način“, rekao je srpski patrijarh.

Prema njegovim riječima, u Australiji je, kada je izabran da bude episkop u toj dalekoj zemlji, sve privodio najboljem putu i cilju, a kao dalmatinski episkop učinio je najbolje što je mogao u tom vremenu.

„I ovde je kao mitropolit uradio sve na najbolji način, slavu Božiju i na dobro i radost svoje crkve i svog naroda. Sve to imajući u vidu, Crkva mu je osim drugih odlikovanja, dodijelila i ovaj orden“, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je podsjetio prisutne da je kralj Milutin, koji je podigao i obnovio najviše crkava i ostavio dobra djela u to vrijeme, dobar primjer svima.

„NJegov primjer sledio je mitropolit Nikolaj, ljubeći svoj narod i crkvu, a Gospoda iznad i prije svega. Kao simbol zahvalnosti, crkva je dodijelila ovo visoko odlikovanje sa željom da dugo poživi i dugo slavi Gospoda, na radost Božiju i dobro i radost naroda“, naglasio je NJegova svetost.

Mitropolit Nikolaj zahvalio je za odlikovanje, 23. koje mu je dodijeljeno.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.atvbl.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare