Patrijarh Irinej: Sarajevo ne smije ostati bez hrišćana

0

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej apelovao je tokom molitve za mir u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu da se sva hrišćanska braća potrude da Sarajevo ne ostane bez hrišćana. „Imam slobodu da sa ovog svetog mesta, pre svega predstavnicima crkvene jerarhije i svoj braći hrišćanskoj uputim apel da se potrudimo da Sarajevo ne ostane bez hrišćana. Ovo je drevni hrišćanski grad“, poručio je sinoć patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej zahvalio je Bogu što je omogućio zajedničku molitvu koje bi trebalo da se događaju češće u vremenu u kojem živimo, „kada su vrednosti pomaknute na periferiju ljudskih interesa i ideologija“.

„Molim se Gospodu da nas zbliži! Mnogo je vremena prošlo od kada smo se mi hrišćani podelili. Naš narod ima izreku i kaže: `podeljena kuća je osuđena na propast`. Mnogo je vremena prošlo u podeljenosti te to zahteva mnogo vremena i da se zbližimo“, rekao je NJegova svetost.

Patrijah Irinej je naglasio da hrišćani imaju isto Jevanđelje koje se čulo tokom sinoćnje molitve i mnoge druge istine koje su jedinstvene.

„Na tome bi trebalo da gradimo našu budućnost“, istakao je patrijarh srpski, zahvalivši domaćinu kardinalu Vinku Puljiću što je upriličio misu povodom Međunarodnog susreta za mir u Sarajevu koji organizuje zajednica Svetog Egidija.

Tokom propovijedi kardinal Puljić zahvalio je posebno za prisustvo srpskog patrijarha, koje nosi poruku mira.

Posebnu zahvalnost Puljić je izrekao zajednici Svetog Egidija što je izabrala Sarajevo kao mjesto susreta molitve za mir.

„Molitva nam je bila snaga za izdržavanje strahota rata.Sada se sve više nadvija oblak beznađa, pa nam je važno da iz ovog grada krene poruka nade i dosta pozitivne energije – da nije grijeh što smo različiti, već u toj različitosti treba da stvaramo život i suživot tolerancije i nastojimo da izgradimo bolje sutra“, naglasio je Puljić.

Patrijarh Irinej stigao je juče u Sarajevo gdje mu je u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice priređen doček i u njegovu čast služena doksologija.


„Nema mira kod onih koji nemaju mir sa Bogom

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas u Sarajevu da „nema mira kod onih koji nemaju mir sa Bogom, koji je uslov za mir sa drugima“. „Živimo u vremenu kada je mir poremećen među ljudima. Treba da nosimo seme mira, pre svega, u sebi, i da to seme Božije, seme ljubavi sejemo svugde gde se nalazimo“, naglasio je patrijarh Irinej u besjedi na Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koju je jutros služio u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u prisustvu velikog broja vjernika.

Srpski patrijarh istakao je da, umjesto dobrih odnosa, u svijetu vlada zlo koje je veoma prisutno u našim životima.

NJegova svetost je rekao da će se predstavnici hrišćanskih crkava i drugih svjetskih religija u naredna tri dana u Sarajevu pozabaviti onim što je veoma važno za naš život, a to je mir.

Patrijarh srpski rekao je da Gospod očekuje od svih nas ono što pokazuje prema svima nama.

„Smisao ljudskog života na zemlji je da zasluži i zadobije ono što je večno i neprolazno. Gospod je sve učinio sa svoje strane da zadobijemo i zaslužimo život večni u Carstvu Nebeskom pod uslovom da ispunjavamo zapovesti NJegove“, naglasio je patrijarh Irinej.

Napominjući da smo svi pozvani i prizvani da zadobijemo što je Gospod namijenio kruni svoga stvaranja, a to je čovjek obdaren slobodom, patrijarh Irinej je rekao da je, ipak, malo izabranih.

„Vrhunac svega što je Gospod stvorio je čovek, koji nije stvoren da živi kratko vreme nego večno u Carstvu Božijem. Svaki čovek je slika i ikona Božija i zato smo dužni da poštujemo svakog čoveka, jer je on delo ruku Božijih namenjeno za večnost i besmrtnost“, naglasio je patrijarh Irinej.

Patrijarhu su sasluživali predstavnici visokih delegacija Vaseljenske, Aleksandrijske i Ruske patrijaršije, kao i episkopi Srpske pravoslavne crkve i drugih pomijesnih pravoslavnih crkava.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vjernika, a oni koji nisu mogli da uđu u hram liturgiju su pratili u porti na velikom video-bimu.

Među prisutnima su bili i predstavnici Katoličke crkve, koje je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predstavnici vlasti Republike Srpske, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH, načelnici opština Istočnog Sarajeva i drugi predstavnici političkog i javnog života.

Patrijarh Irinej, koji je juče doputovao u četvorodnevnu posjetu Mitropoliji dabrobosanskoj i Sarajevu, prisustvoveće Međunarodnom susretu za mir „Naša je budućnost živjeti zajedno – Religije i kulture u dijalogu“ na čijem bi večerašnjem otvaranju trebalo i da se obrati.

(www.palelive.com / Srna / foto: bogoslovija.org)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare