Partnerstvo sa Turskom smanjuje pritiske Zapada

0

BEOGRAD – Sa predsjednikom Miloradom Dodikom na čelu Republike Srpske i Redžepom Erdoganom na čelu Turske, Srpska će imati čvrstog partnera u Turskoj što je jako bitno jer smanjuje pritiske Zapada koji bi mnogo oštrije djelovao protiv Srpske da može da napravi širok blok protiv nje, ocijenio je Analitičar Dragomir Anđelković.

Anđelković je istakao da je, u okolnostima kada Turska više nije spremna da tu politiku prati, bitno pojačana pozicija Republike Srpske.

„U narednom koraku Erdogan može da doprinese i tome da se urazumi sarajevska elita i da shvati da mora da se dogovara sa Banjalukom o budućnosti BiH“, rekao je Anđelković Srni.

Anđelković je istakao da je Erdogan uspostavio politički okvir koji omogućava ravnopravne odnose u BiH i održava odlične veze sa Republikom Srpskom, kao što održava dobre veze i sa Sarajevom.

„Za razliku od njegovih prethodnika koji su jednostrano vodili politiku nauštrb srpskih interesa, Erdogan je shvatio da BiH može da počiva samo na izbalansiranosti interesa i uvažavanju sva tri naroda. Otuda ima odličan odnos sa Banjalukom, a tome je sigurno doprinela i lična veza između njega i Dodika jer jasno je da politički odnosi se često grade i na personalnim“, rekao je Anđelković.

On je ukazao da uz taj politički, sve ima i važan ekonomski aspekat, jer Turska je postala veliki investitor na Balkanu i sa njom postoji šansa za bitno unapređenje ekonomije i u Republici Srpskoj i u Srbiji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović prisustvovali su u Ankari u subotu, 3. juna, ceremoniji inauguracije predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, kojoj su prisustvovali brojni lideri iz svijeta. Dodik i Cvijanovićeva sastali su se tom prilikom i sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

(www.palelive.com/Srna/Foto: ATV BL)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare