Parastos za stradale Srbe na Crnom vrhu

0

ZVORNIK – Parastosom i polaganjem vijenaca na spomen-ploču na Crnom vrhu kod Zvornika danas je obilježena 21 godina od stradanja 11 pripadnika Vojske Republike Srpske, policajaca i civila.

Predsjednik Skupštine zvorničke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milivoje Marković podsjetio je da su na današnji dan na tom mjestu muslimanske jedinice počinile stravičan zločin koji još nije procesuiran.

„Riječ je o zločinu koji ima posebnu težinu, jer se desio, u to vrijeme, u dubini teritorije Republike Srpske i što su ga izvršili srebrenički muslimani, ničim izazvani“, rekao je Marković.

On je naveo da su muslimani presreli kolonu vozila koja se kretala ovim dijelom puta, jer je to bila jedina komunikacija na relaciji Sarajevo – Zvornik, te da su tada zapalili nekoliko vozila i ubili 11 lica, a najviše su stradali civili. Istog dana u okruženju je poginulo još osam pripadnika Vojske Republike Srpske.

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić istakao je da je sramotno što ni do danas niko nije odgovarao za zločin na Crnom vrhu.

„Činimo sve da ovaj zločin bude procesuiran, a sramota je što to nije do sada urađeno, posebno što se sve zna“, istakao je Lazić.

On je rekao da Organizacija postavljanjem spomen-ploča obilježava mjesta stradanja Srba u ratu. „Sada smo se fokusirali na Federaciju BiH i imamo u planu da postavimo ploču u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, u Jajcu, u Tuzli“, naveo je Lazić.

Spomen-ploča postavljena je na Crnom vrhu prije četiri godine, a oskrnavljena je šest dana kasnije, kada joj je polomljen jedan dio, kasnije su ukradeni sto i klupe, a potom i stubovi i lanci oko spomen-obilježja.

Obnova spomenika, uz finansijsku pomoć opštine Zvornik, uslijedila je prošle godine kada je zamijenjena ploča, te postavljeni armirani betonski stubovi, betonski sto i klupe, a postament obložen crnim mermerom.

Vijence na spomen-ploču položili su predstavnici Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, opštinskih organizacija Zvornika, Bijeljine, Šekovića i Vlasenice, te Boračke organizacije i Udruženja ratnih vojnih invalida iz Zvornika, Crvenog krsta Republike Srpske, kao i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.zvornikdanas.com)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare