U Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice na Palama u subotu je služen parastos za 30 poginulih pripadnika Prvog /Jahorinskog/ odreda brigade Specijalne policije MUP-a Republike Srpske i njihovog legendarnog komandanta Rajka Kušića.

Nakon parastosa, članovi Udruženja veterana ovog odreda, Specijalna policija iz Banjaluke, predstavnici ostalih osam odreda Specijalne policije, Udruženje „Beli Vukovi“, predstavnici Grada Istočno Sarajevo, opštine Pale, položili su cvijeće i vijence na Centralnom spomen-obilježju poginulim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja ratnih veterana Specijalne jedinice jahorinskog odreda Borislav Cicović rekao je novinarima da se pripadnici ove jedinice godinama okupljaju kako bi odali počast njenom komandatu i poginulim saborcima.

Cicović je rekao da Udruženje broji oko 100 pripadnika, a da su danas pored pripadnika Prvog odreda došli i pripadnici ostalih devet odreda brigade Specijalne policije i ostalih udruženja Sarajevsko-romanijske regije.

On kaže da su sa rukovodstvom opštine Pale razgovarali o lokaciji za postavljanje spomen-ploča poginulim borcima Prvog odreda brigade Specijelne policije MUP-a Republike Srpske.

„Mislim da bi opština Pale trebalo da se ponosi ovom jedinicom obzirom da je to Prvi odred, tako da se nadam da ćemo naći zajednički jezik i uspjeti napraviti obilježje za našu jedinicu koja će ostati za pokoljenje i kako bi se znalo ko su i šta su bili“, naglašava Cicović.

Prvi komandant Prvog jahorinskog odreda brigade Specijalne policije Mladenko Borovčanin podsjetio je da je brigada formirana 1992. godine i da se nalazila na svim ratištima u Republici Srpskoj.

„U proljeće 1993. godine ovaj odred je imao blizu 480 ljudi. Koliki smo doprinos za stvaranje Republike Srpske dali znaju ljudi sa kojima smo se borili. Od ovog odreda formirana su još dva odreda Specijalne policije – Šekovići i Istočna Ilidža“, istakao je Borovčanin.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović kaže da je iz Prvog /Jahorinskog/ odreda formirno devet odreda Specijalne policije kroz kojih je prošlo 2.000 boraca koji su činili „udarnu pesnicu“ Vojske Republike Srpske, jer su pokrivali najteža ratišta.

„Opština će dati punu podršku Udruženju kako bi u užem centru Pala bilo postavljeno spomen-obilježje poginulim pripadnicima ove jedinice. Time bi ovjekovječili uspomenu na stradale pripadnike ove jedinice, jer oni to i zaslužuju“, poručio je Jugović.

Prvi odred Specijalne policije MUP-a Republike Srpske djelovao je u sastavu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Ratni komandant ove jedinice Rajko Kušić, osim što je upamćen kao heroj odbrambeno-otadžbinskog rata, proslavio je Pale kao istaknuti sportista.

Bio je višestruki prvak Balkana i Evrope u džudou i osvajač zlatne medalje na Univerzijadi.

(www.palelive.com / Srna / Foto M.S.)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare