Paralelno donijeti zakon o pravima boraca

0

Predstavnici boračke populacije Republike Srpske ponovili su, tokom današnje javne rasprave o Nacrtu zakona o PIO na Palama, da zajedno s ovim zakonom treba donijeti i zakon o pravima boraca.
„Zakon o PIO veoma je važan za borce koji su u penziji. Indikativno je da socijalni partneri nisu zadovoljni nacrtom, jer nije napravljena dobra koordinacija. Trebalo je ići sistemski i paralelno donijeti zakone o pravima boraca, o PIO-u i o radu“, rekao je Predsjednik Boračke organizacije Pale Mihajlo Parađina.

Parađina je naglasio da nacrt zakona nije predvidio rješavanje statusa boraca penzionera, dodajući da je trebalo ugraditi posebno poglavlje za poseban staž koje podrazumijeva da lice ima pravo na povećanje ličnog boda po osnovu priznatog učešća u ratu.

Penzioner Nikola Kliska rekao je da će ovaj zakon, ako bude usvojen, napraviti haos u penzijsko-invalidskom osiguranju, jer predložena rješenja za usklađivanje penzija „nemaju logike“.

„Problem je i obračun penzija, jer ova rješenja vode uravnilovci – limitira se lični koeficijent i istu penziju će imati onaj ko je imao 300 maraka platu mjesečno i onaj ko je imao 2.000 KM“, pojasnio je on.

Dragoljub Dedejić smatra da je nacrt zakona neprihvatljiv jer je prepisan po švajcarskom modelu, a „mi smo daleko od Švajcarske i trebalo bi nam jako puno vremena da pređemo na taj sistem“.

Dedejić je naglasio da je ovaj nacrt zakona u koliziji sa nekim članovima Zakona o radu, pogotovo kada je riječ o sticanju zarađene penzije.

On je naglasio da je potrebno i da se u Fondu PIO racionalnije ponašaju i izdvajaju manje sredstava za svoje službe, kao i da bude izvršena revizija invalidskih penzija, jer su mnoge dobijene „preko veza“.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić rekao je da oni zahtijevaju da se u nacrt zakona ugradi odredba da svakoj majci za svako dijete država obezbijedi dodatnu godinu dana penzionog staža.

„Na ovaj način ćemo zaustaviti bijelu kugu i podstaći žene da rađaju“, rekao je Granulić.

Granulić je naglasio da novim zakonom mora biti garantovano da država stoji iza isplate penzija, a ne da to zavisi od toga koliko je sredstava uplaćeno u Fond.

Ovaj sindikat predlaže da zakon o PIO bude usvojen zajedno sa zakonom o borcima i da budu odvojena budžetska sredstva za one koji imaju 40 godina staža da odu u penziju, a da sva prava boraca budu regulisana zakonom o borcima i da bude posebna stavka u budžetu za borce.

Šef Odsjeka za informisanje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Branka Šljivar istakla je da su javne rasprave, koje su održane u Trebinju i Palama, bile veoma posjećene i da su građani najviše bili zainteresovani da se garantuje isplata penzija, što je ovim zakonom i učinjeno, jer se Vlada RS obavezuje da će isplaćivati penzije.

Ona je navela da je jedna od suština nacrta zakona da se razdvajaju prava stečena kroz učešće u ratu od onih ostvarenih kroz uplatu doprinosa, odnosno da se penzija određuje isključivo kao rezultat rada.

Šljivareva je rekla da će za veliki broj lica biti stvoreni povoljniji uslovi za odlazak u starosnu penziju, jer je po predloženom nacrtu uslov 65 godina života i najmanje 15 godina staža, dok je sada taj uslov 20 godina staža osiguranja.

Što se tiče najniže penzije u RS, Šljivareva je istakla da je propisano pet kategorija najniže penzije u rasponu od 160 do 320 KM i to će zavisiti od godina radnog staža, za razliku od dosadašnjeg rješenja kojim je regulisana jedinstvena najniža penzija od 160 KM.

„Do sada su najniže penzije budžet RS koštale milion KM, a novim zakonom će taj iznos biti 2,8 miliona KM“, rekla je ona.

Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o PIO, koju je organizovalo Ministarstvo rad i boračko invalidske zaštite RS, prisustvovali su predstavnici penzionera, boračke populacije i sindikalnih organizacija Sarajevsko-romanijske regije i Hercegovine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare