Parađina posjetio ratnog vojnog invalida Samardžića

0

ISTOČNO SARAJEVO – Delegacija Boračke organizacije opštine Pale, na čelu sa predsjednikom Mihajlom Parađinom, posjetila je danas u Bolnici „Srbija“ demobilisanog borca prve kategorije i ratnog vojnog invalida Željka Samardžića, koji boluje od tri odvojena karcinoma, što je direktna posljedica djelovanja osiromašenog uranijuma tokom NATO bombardovanja Republike Srpske 1995. godine.

Parađina je Srni rekao da je Samardžić, koji je član Boračke organizacije opštine Pale, očigledan primjer posljedica NATO udara u toku ratnih dejstava 1995. godine, ne samo na položaje Vojske Republike Srpske, nego i na civilne komponente.

On je podsjeto da je Samardžić još 1999. godine imao prvi operativni zahvat, a potom još tri operacije.

Prema njegovim riječima, Samardžić je, nažalost, tipičan primjer žrtve jezivog djelovanja osiromašenog uranijuma.

„Ne smijemo zaboraviti ni srpske žrtve koje nisu uspjele da se izbore sa opakim bolestima i koje su zbog razarajućeg dejstva NATO bombi izgubile bitku za život“, dodao je on.

Parađina upozorava da treba povesti računa i o svim ostalim srpskim vojnicima, ali i civilima kojima eventualno prijeti potencijalna opasnost od malignih oboljenja, prouzrokovanih dejstvom NATO bombi sa osiromašenih uranijumom.

On smatra da bi bilo dobro da medicinska struka, sa profesorom Slavkom Ždralom i njegovim eminentnim kolegama na čelu, uključujući i Boračku organizaciju kao i sve druge nadležne institucije Republike Srpske, pripreme program preventivnih pregleda kako bivših pripadnika Vojske Republike Srpske, koji su bili u zoni dejstva NATO avijacije, tako i civilnog stanovništva, jer je opasnost od razarajućeg djelovanja osiromašenog uranijuma i više nego velika.

Parađina je zaključio da su NATO udari na Republiku Srpsku bili „poraz svjetske civilizacije, pomračenje svijesti i savjesti, totalna erozija morala, ogromno zlo i zločin nad srpskim narodom“, zbog čega je sasvim logičan kategoričan stav Republike Srpske da ne želi da bude član Alijanse.

NATO avijacija sredinom 1995. godine najviše je granatirala naselje Pavlovac u tadašnjem Srpskom Sarajevu, gdje je bombardovan veliki rezervoar pitke vode, zatim Lukavicu, kasarnu u Jahorinskom potoku kod Pala, radarske sisteme na Jahorini, kao i srpske vojne položaje na Borijama u opštini Istočni Stari Grad.

U ponedjeljak, 9. septembra u Istočnom Sarajevu biće održana manifestacija Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj, a na taj dan 1995. godine usljed djelovanja NATO-a ubijeni brat i sestra – Radmila i Radenko Galinac.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i ovaj događaj biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra prošle godine Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

Košarac je tada u dopisu Odboru podsjetio da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Inicijativa za obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja pokrenuta je u Andrićgradu 26. avgusta prošle godine na prijedlog Srne.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare