Paljanima nagrada za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj

0

Pobjednik ovogodišnjeg Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj je ekipa “DVS” sa Pala za sistem elektronskog glasanja, koja je osvojila novčanu nagradu od 12.000 KM.

Ovaj sistem garantuje regularnost izbora, a posebno se ističu bezbjednosne mjere kao što su sistem autorizacije birača, zaštita podataka i druge.

Na finalnom takmičenju, koje je danas održano u Istočnom Sarajevu, drugo mjesto i 8.000 KM osvojila je ekipa “OSKA” iz Banjaluke za sistem za isušivanje vlažnih zidova.

Treća je bila ekipa “Haus end hend” /House and Hand/ iz Bijeljine, koja je za sistem bežične kontrole kućanskih aparata i uređaja osvojila 6.000 KM.

Četvrto mjesto i 4.000 KM osvojila je ekipa “Turbine” iz Banjaluke za hidrocentralu sa kosom turbinom na tekućim vodama. Peta je bila ekipa “Kompenzacija” iz Kozarske Dubice za veb portal kompenzacija, koja je osvojila 3.000 KM. Šesti finalista “Doboj 2006” odustao je od finalnog takmičenja.

Predsjednik žirija, ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, uručio je pobjedničkoj ekipi prvu nagradu i rekao da je ovo takmičenje pokazalo da je znanje strateški resurs Republike Srpske.

“Nadam se da je ovo takmičenje važan podsticaj za bavljenje inovatorstvom, s obzirom da inovacije i inovatorstvo predstavljaju izuzetno važnu stavku u izgradnji društva znanja. Želja svih nas koji se bavimo ovim aktivnostima je da se te inovacije komercijalizuju, što znači otvaranje novih radnih mjesta”, istakao je Komić.

U žiriju su još bili ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović, direktor Privredne komore Srpske Dragica Ristić, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Aleksandar Gajić, potpredsjednik Privredne komore Srbije Vidosava DŽagić i prorektor za istraživanje, nauku i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevan Trbojević.

Ovo takmičenje, čiji je cilj da promoviše i podstiče razvoj i primjenu tehnoloških inovacija i preduzetništva, odnosno timove koji su spremni da sopstvene ideje pretvore u tržišno uspješne proizvode ili usluge, sedmi put zaredom organizovalo je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Iz Srpske se na početku takmičenja u martu prijavio 21 tim sa najmanje tri člana.

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske obezbijedilo je za ovogodišnje takmičenje nagradni fond od 35.000 KM.

(www.palelive.com / Srna)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments