Ozvaničen završetak kampanje „Moja BIH – Moje nasljeđe“

0

ROGATICA – U Rogatici je danas ozvaničen završetak kampanje „Moja BiH – moje nasljeđe“ u kojoj su učestvovali učenici šest osnovnih škola iz Republike Srpske i Federacije BiH za koje su održana predavanja o značaju kulturne baštine.

Na ovoj manifestaciji nagrađeni su najbolji učenički radovi o temi „Moja BiH – moje nasljeđe“. Od ukupno 306 likovnih, literarnih i maketarskih radova nagrađeni su radovi 36 učenika i dvije najaktivnije škole.

U kampanji su učestvovale osnovne škole iz Ustikoline, Prače, Ilovače, Goražda i Vitkovića.

Kampanja je realizovana od marta do oktobra ove godine i provedena je u saradnji sa školama i kulturno-umjetničkim društvom „Romanijska vrela“ iz Mokrog.

Direktor Centra za kulturu u Rogatici Slaviša Bojović rekao je da je završetak kampanje realizovan u okviru projekta restauracije mosta na rijeci Žepi iz 16. vijeka, čiju je ljepotu opisao nobelovac Ivo Andrić.

Bojović je naveo da se ovaj most nalazi 35 kilometara sjeverno od Rogatice i da je bio ponos ovoga kraja, ali je nagrižen zubom vremena i odavno nije turistička atrakcija, te je bila neophodna njegova restauracija.

Most na rijeci Žepi iz 16. vijeka proglašen je nacionalnim spomenikom 2005. godine. Za njegovu restauraciju Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je prije dvije godine osigurala 62.600 američkih dolara.

Preduzete aktivnosti obuhvataju izradu projektne dokumentacije za hitne radove na konzervaciji mosta i nadzor nad izvođenjem. Predviđeni rok za završetak radova je decembar 2015. godine.

Kampanju „Moja BiH – moje nasljeđe“ od 2006. godine implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji s Ambasadom SAD u BiH. Do sada je u projektu učestvovalo 10.000 učenika iz više od 80 škola iz 20 gradova u Srpskoj i FBiH.

Kampanja je usmjerena prema učenicima osnovnih škola koji su na predavanjima stekli saznanja o značaju kulturne baštine kao što su stari gradovi, umjetničk djela, zanati, arhitektura i usmena predavanja.

Sredstva za provođenje projekta osigurala je Ambasada SAD iz specijalnog fonda američkog ambasadora za zaštitu kulturnog nasljeđa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare