Ovogodišnji “Lut fest” pod motom “U ime lutkarstva!”

0

ISTOČNO SARAJEVO – Petnaesti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2014” biće održan od 12. do 16. maja u Istočnom Sarajevu, a publici će se predstaviti pozorišta iz Rusije, Španije, Poljske, Srbije i Republike Srpske.

S obzirom na to da ova kulturna manifestacija slavi 15 godina postojanja, njen ovogodišnji moto “U ime lutkarstva!” veliča doprinos Festivala razvoju lutkarske umjetnosti u Republici Srpskoj i regionu, saopštio je organizator Festivala “Forum teatar” Istočno Sarajevo.

“Lut fest” je tradicionalna manifestacija koja se kontinuirano održava petnaest godina i po konceptu i profilu je jedinstven festival koji zauzima značajno mjesto u kulturnoj politici Republike Srpske, Istočnog Sarajeva i gradskih opština.

Na ovogodišnjem “Lut festu” biće realizovano šesnaest programa.

Osim lutkarskih predstava u takmičarskom i pratećem programu, biće postavljena izložba Srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za djecu “Svetovi i junaci” u postavci Pozorišnog muzeja Vojvodine iz Novog Sada, a u planu su i tematska predavanja i promocije knjiga o lutkarstvu eminentnih predavača iz Poljske, Bugarske i Srbije.

Festival je takmičarskog karaktera, a predstave će ocjenjivati stručni žiri, kojim presjedava Bonjo Lungov iz Bugarske.

Organizator ističe da je jubilarni, 15. “Lut fest”, festival savremenog lutkarstva u kojem su očuvane najznačajnije vrijednosti tradicionalnog lutkarskog teatra, savršenog umjetničkog djela, sa predstavama koje su sačuvale snagu i moć života na sceni.

Na ovogodišnjem “Lut festu” publika će imati priluku da pogleda predstave “Kamen po kamen” pozorišta iz Španije, “Kolačić” i “Rjabina zagonetka” pozorišta iz Rusije, “Između” i “Pad” pozorišta iz Poljske, predstavu “Kralj Žabac” u izvođenju Dječijeg pozorišta Republike Srpske, “Kosić Bosić” pozorišta iz Niša i “Ima li deda odelo” pozorišta iz Novog Sada.

Čast da otvori ovogodišnji Festival pripala je pozorištu “PUŽ” iz Beograda sa predstavom “Sebični princ”, rađenom po tekstu Branka Milićevića-Kockice, u režiji Milice Kralj.

“Svi festivalski sadržaji su utkani u moto ovogodišnjeg festivala ‘U ime lutkarstva’ koji će obogatiti duhovni život djece Istočnog Sarajeva, kroz nove, svježe i izmaštane predstave”, rekao je Srni umjetnički direktor Festivala Vitomir Mitrić.

Da bi Festival mogao da realizuje planirane programske aktivnosti, kaže Mitrić, neophodna je i adekvatna i blagovremena finansijska podrška Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Grada Istočno Sarajevo i opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments