Ovogodišnja povelja Blagoju Bakoviću

0

SOKOLAC – Članovi Izvršnog odbora Književnog kluba „Romanija“ sa Sokoca donijeli su odluku da povelja 22. Vidovdanskih pjesničkih susreta na Romaniji bude dodijeljena književniku Blagoju Bakoviću za afirmaciju srpske književnosti i kulture.

Predsjednik Kuba Milanko Borovčanin Romsok rekao je na sastanku da je Baković do sada objavio više od 30 knjiga poezije, a osim poezije piše i eseistiku.

On je napomenuo da je Baković, koji živi u Vrbasu, do sada objavio nekoliko naslova „Šap-Tačeva smrt“, „Poskok“, „Sačma“, „Živim daleko“, „Krevetac za caricu“, „Povratak na itaku“, „Čarobni pastir“, „Čehovljev kofer“, „Sveti Sava školska slava“, „Čežnja za rukopisom“, „Nadgrbni oblak“ i druge.

Književnik Baković je dobitnik više nagrada i priznanja među kojima su „Blažo Šćepanović“, „Zaloga“, „Libertas“, „Kočićevo pero“, Smedervske pjesničke jeseni, „Čarnok“ i druge.

Ravnopravno sa Matijom Bećkovićem dobitnik je nagrade „Pečat varoši sremskokarlovačke“ u 2008. godini, a za ukupno djelo na srpskom jeziku dobitnik je nagrade „Milica Stojadinović-Srpkinja“ u 2005. godini.

U okviru antologije srpske poezije 20. vijeka na ruskom jeziku zastupljen je sa 50 pjesama, a njegove pjesme prevođene su na 20 jezika.

Dosadašnji dobitnici ove povelje su Matija Bećković, Dara Sekulić, Milosav Tešić, Zoran Kostić, Dobrica Erić, LJubivoje Ršumović, Ranko Pavlović, Slobodan Rakitić, Vladimir Nastić, Milan Nenadić, Rajko Petrov Nogo i drugi.

Sponzori ove dvodnevne manifestacije, koja će biti održana 27. i 28. juna, su grad Istočno Sarajevo i opština Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare