Ove sedmice besplatni pregledi u kabinetu za bolesti dojke

0
ISTOČNO SARAJEVO – Bolnica Istočno Sarajevo ove sedmice u okviru mjeseca borbe protiv karcinoma dojke organizuje besplatan klinički pregled u kabinetu za bolesti dojke od 8.00 do 14.00 časova, rekao je Srni vršilac dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Goran Todorović.

Todorović je upozorio da je sve veći broj žena koje obolijevaju od raka dojke, a oktobar je mjesec u znaku borbe protiv ove bolesti.

On je naglasio da prevenciji karcinoma dojke treba posvetiti svih 365 dana u godini jer je šansa za izlječenje rano otkrivenih tumora velika.

„Ukoliko se otkrije na vrijeme, rak dojke se uspješno liječi, zbog čega se pozivaju žene na redovne mamografske preglede i kontrole“, rekao je Todorović i dodao da su zbog toga organizovani ovi preventivni pregledi, a ako nekoj od pacijentkinja na pregledu bude indikovano da se radi mamografija, to će biti učinjeno odmah, kao i ultrazvuk.

Prema njegovim riječima, ovo je preventivna akcija u kojoj će biti pregledane zdrave žene ili one koje su uočile promjene na dojkoma.

Todorović kaže da na pregled mogu doći sve žene, bez obzira na to da li imaju zdravstveno osiguranje.

„Karcinom dojke je jedna od najčešćih karcinoma i broj oboljelih se svake godine povećava. Medicina je uznapredovala i mnoge žene se uspješno liječe i 20 godina“, pojasnio je Todorović.

Prema dostupnim podacima, u svijetu svake godine oboli više od milion žena, dok u Republici Srpskoj od ove bolesti godišnje oboli oko 250 žena.


Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare