Otvoriti humanitarni broj za fond solidarnosti za liječenje djece

0
Otvoriti humanitarni broj za fond solidarnosti za liječenje djece

ISTOČNO SARAJEVO – Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Sonja Karadžić-Jovičević predložila je na današnjoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, da stalno bude otvoren humanitarni broj, putem kojeg bi se prikupljala sredstva u ovaj fond.

Ona je naglasila da bi, osim predviđena četiri načina prikupljanja sredstava u fond, jedan od načina trebalo da bude i stalni humanitarni broj, lako pamtljiv, koji bi svako mogao da 365 dana u godini i 24 časa dnevno pozove i da svoj doprinos.

Prema njenim riječima, svaki zakon izaziva neku skepsu i različite diskusije i vrlo često ima podijeljenu javnost, dok u vezi sa ovim nacrtom zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske nije bilo ni skepse, ni politikantstva, niti podijeljenih mišljenja.

„Ovaj zakon treba Republici Srpskoj i njenim građanama i sa ponosom mogu da kažem da je Narodna skupština prihvatila nacrt, ali da će učiniti sve da prihvati i prijedlog i da će ovaj zakon zaživiti u praksi prije isteka ove godine“, istakla je ona.

Generalni sekretar Službe predsjednika Srpske Siniša Karan rekao je da Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu predviđa izdvajanje na dobrovoljnoj osnovi 0,25 odsto plate svakog zaposlenog u Republici Srpskoj.

Karan je nakon javne rasprave u Istočnom Sarajevu istakao da se i danas pokazalo da ovaj zakon tretira jednu vrlo važnu i posebnu materiju i da su svi građani, društvo i Republika Srpska pokazali i pokazuju svoj human odnos prema posebnoj populaciji koja bi trebalo da predstavlja našu budućnost.

Karan je istakao da je riječ o djeci koja imaju teška oboljenja, gdje zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj i one zdravstvene ustanove sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ima ugovore, ne mogu adekvatno da ih zbrinu.

„Na zakonski način želimo da riješimo ovo vrlo važno pitanje“, rekao je on i ponovio da je riječ o fondu solidarnosti i da se na dobrovoljnoj osnovi i bazi humanitarnosti prikupe sredstva, počev od svakog zaposlenog građanina, pojedinca, svake institucije, organa ili preduzeća ili na bilo koji drugi način.

Prema njegovim riječima, na današnjoj javnoj raspravi u Istočnom Sarajevu čuo se veliki broj dobrih primjedbi, sve s ciljem poboljšanja određenih rješenja, kako bi zakon dao potpuno precizne i jasne odgovore – na koju se to djecu odnosi i o kojim je teškim oboljenjima riječ.

Karan je naglasio da se ovim zakonom pokušava sačiniti evidencija svih zdravstvenih ustanova u svijetu koje se bave ovim posebnim slučajevima i obezbijedi transparentan uvid u prikupljanje i trošenje ovog novca.

Predstavnik opštine Foča Dragica Kulić istakla je da je i današnja javna rasprava pokazala da je zakon dobro napisan i da je dobro što je njime uređeno da se sva prikupljena sredstva troše isključivo za liječenje djece, a da Fond zdravstvenog osiguranja preuzima sve ostale poslove za fond solidarnosti jer će se na pravi način utrošiti prikupljena sredstva.

Narodna skupština Srpske usvojila je u julu Nacrt zakona o fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu– prijedlog predsjednika Republike, kojim se uređuje osnivanje, status, djelatnost, organizacija fonda, izvori i način prikupljanja sredstava fonda, način raspodjele sredstava, te praćenje rada.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare