Otvoreni Vidovdanski dani na Romaniji

0

SOKOLAC – Vidovdanskom duhovnom večeri u kojoj su učestvovali predstavnici crkvene opštine, pjesnici, recitatori i izlagači narodnih rukotvorina, na Sokocu su otvorene vidovdanske svečanosti.


Riječ je tradicionalnoj trodnevnoj manifestaciji „Vidovdanski dani – Romanijsko Kosovo“, kojom se nizom duhovnih i svjetovnih sadržaja obilježava 28. jun – Vidovdan, datum i praznik koji ima posebno mjesto u istoriji Srba na Balkanu.

Protojerej Miroslav Vujičić govorio je sinoć pozdravno slovo u čast Vidovdana pred brojnim učesnicima na duhovnoj večeri.

Podsjećajući na značaj Kosovske bitke za Srbe, Vujičić je istakao da su rijetki događaji u istoriji jednog naroda koji su je obilježili za sva vremena.

„Prošlo je toliko vijekova, a naš narod još uvijek živi, kreće se i postoji, gleda kroz Vidovdan, mjeri i odmjerava se Vidovdanom“, kaže Vujičić.

On je dodao da ne treba posebno napominjati da i srpski vojnici iz posljednjeg rata slave Vidovdan, kao svoju slavu, te da u tome ima posebne simbolike.

Na Duhovnoj večeri u amfiteatru Visoke škole za uslužni biznis na Sokocu, svoje stihove govorili su pjesnici Aćim Todorović, Svjetlana Đurđić, Saša Nikolić, Đorđe Kovačević, Jasmina Janković, Milanko Borovčanin i Nedeljko Žugić.

Nikolina Grujić i Sonja Marković publici su se predstavile izvođenjem tradicionalnih srpskih pjesama.

Članovi Sekcije za društvenu aktivnost žena Sokolac organizovale su izložbu narodnih rukotvorina, odjevnih pletenih i tkanih predmeta od vune, vezene i heklane ukrase.

Bojan Bojović sa Sokoca predstavio je publici svoje umjetničke radove – crtane portrete blaženopočivšeg patrijarha Pavla i mini-kompozicije iz Prvog svjetskog rata.

Posjetioci Duhovne večeri na Sokocu imali su priliku da pogledaju i izdanja „Knjigoproma“ iz Istočnog Sarajeva.

Organizator manifestacije su Ustanova za kulturu „Pero Kosorić“, Crkvena opština Sokolac, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, Književni klub „Romanija“ i Narodna biblioteka Sokolac.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare