Otvoreni “Dani Kinoteke Republike Srpske”

0

U Kulturnom centru Pale sinoć je svečano otvorena manifestacija “Dani Kinoteke Republike Srpske”, kojom će biti obilježeno 20 godina postojanja filmskog arhiva Srpske.Otvarajući “Dane Kinoteke Republike Srpske”, direkor Kinoteke Milovan Pandurević podsjetio je brojne zvanice na težak put koji je Kinoteka prešla od osnivanja 1992. godine, od kada je sve do 2009. postojala kao Javno filmsko preduzeće “Srna film”, kao i na važnu ulogu koju je kao kulturna institucija imala u stvaranju Republike Srpske.

“Rad `Srna filma` u ratnim godinama imao je jasan cilj – uspostaviti mjesto koje će čuvati istorijsko pamćenje“, naglasio je Pandurević.

Direkor Kinoteke Republike Srpske zahvalio je svim saradnicima “Srna filma” iz Republike Srpske, Srbije i Rusije za entuzijazam, požrtvovanost i predanost u stvaranju filmskog arhiva tokom ratnih godina.

“Bio je veliki broj onih koji su bili spremni pomoći `Srna filmu`, a posebno bih izdvojio podršku Jugoslovenske kinoteke”, rekao je Pandurević.

On je naglasio da će Kinoteka će i dalje predstavljati domaću filmsku kulturu, promovisati Republiku Srpsku i težiti čvrstoj saradnji sa regionalnim i svjetskim arhivima.

Jubilej je čestitao i ministar prosvete i kulture RS Anton Kasipović koji je istakao da je Kinoteka RS nesumnjivo zaslužila punu podršku i afirmaciju svog rada, te uslove u kojima će moći pružati svoj maksimum.

„Kinoteka je mnogo više dala RS, nego RS vama i to nije u redu. Taj dug prije svega Vlade i Ministarstva prosvjete i kulture biće vraćen“, poručio je na svečanosti Kasipović, iskazavši puno poštovanje za sve što su radnici Kinoteke pokazali tokom njenog stvaranja u ratnom periodu.

Čestitke su uputili brojni predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Srpske, BiH i regiona. U čestitki predsjednika Narodne skupštine Srpske Igora Radojičića ukazano je na značaj institucionalne podrške za dalji razvoj Kinoteke RS. Jubilej je čestitao i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Ognjen Tadić.

Nakon zvaničnog otvaranja manifestacije tokom koje je prikazan dokumentrani film “Od Srna filma do Kinoteke Republike Srpske” u galeriji “Cekovića kuća” na Palama večeras je otvorena i izložba filmskih plakata “Stotinu godina srpskog igranog filma”.

Manifestacija će trajati do 29.juna, a u Kulturnom centru tokom naredna tri dana biće prikazana revija srpskog dokumentarnog i igranog filma i to 15 dokumentarnih i tri igrana filma srpske produkcije.

Projekcije su predviđene u večernjim terminima od 19.00 i od 20.30 časova.

U pratećem programu manifestacije, u Arhivu “Kinoteke Republike Srpske” u Jahorinskom potoku na Palama, biće organizovan “Ljetni filmski kampus” – program za studente umjetničkih akademija univerziteta u Banjaluci, Slobomir P Univerziteta i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/dani-kinoteke-republike-srpske-2012/] width=[103] height=[90] title=[Dani Kinoteke Republike Srpske] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb103_] thumb_cache_dir=[thumbs103] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments