Otvorena „Ulica različitosti“

0
Otvorena

FOČA – Servis centar za pomoć osobama sa teškoćama u razvoju „Tračak nade“ otvorio je danas u Foči „Ulicu različitosti“ sa raznobojnim „lebdećim“ kišobranima koji simbolično govore da je svaka porodica različita, ali sa istim pravima i potrebom sistemske podrške i zaštite društva.

Uz podršku USAID-a, šareni kišobrani su okačeni na dijelu Gradskog trga, čime se Foča pridružila Banjaluci i Sarajevu u kampanji „Porodica je zakon“ koju realizuje mreža servis centara za pomoć osobama sa teškoćama u razvoju i njihovim porodicama.

Predsjednik Servis centra „Tračak nade“ Jelena Vilotić kaže da pokušavaju da se izbore za sistemsku pomoć i podršku djeci i osobama sa invaliditetom, kako u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Foči, gdje postoje ovakvi centri, tako i u cijeloj BiH.

„Cilj kampanje je da ukažemo da porodice djece i osoba sa invaliditetom nisu manje značajne od porodica tipične populacije, da se to pitanje što prije sistemski riješi i podrže ove porodice“, rekla je Vilotićeva.

U Servis centru „Tračak nade“ usluge koristi 65 lica iz Foče, Foče-Ustikoline, Goražda i Čajniča, a sa njihovim članovima porodica Centar okuplja oko 250 aktivnih članova.

„Pružamo defektološke, psihološke, logopedske i tretmane medicinskog tehničara, a nedavno je počela da se primjenjuje i usluga fizikalne terapije. U prošloj godini uspjeli smo da pružimo skoro 10.000 usluga našim korisnicima“, navela je Vilotićeva.

„Tračak nade“ od osnivanja ima veliku podršku lokalne uprave.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić rekao je da ovo regionalno udruženje okuplja svu djecu koja na bilo koji način zaostaju u razvoju za drugom, obezbjeđuje im stručne usluge, ali pomaže i njihovim roditeljima.

„Nastavićemo da ih podržavamo, a i ova manifestacija je dokaz da su vrlo aktivni“, istakao je Mašić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare