Otvorena učionica za predškolsko obrazovanje

0

ISTOČNO SARAJEVO – U Osnovnoj školi “Aleksa Šantić” u naselju Vojkovići, u Istočnom Sarajevu danas je, povodom Dječije nedjelje, održana manifestacija Dan otvorenih vrata i simbolično otvoreno 70 jedinica za obavezno predškolsko obrazovanje, koje je organizacija “Spasimo djecu” pripremila u saradnji sa ministarstvima obrazovanja iz cijele BiH. Viši stručni saradnik za predškolsko vaspitanje i osnovno obrazovanje u Ministarstvu za prosvjetu i kulturu Republike Srpske Nataša Cvijanović zahvalila je ovoj nevladinoj organizaciji koja je obezbijedila opremanje 25 učionica u Srpskoj i time pomogla sprovođenje programa za pripremu djece pred polazak u škole.

Ona je napomenula da je organizacija “Spasimo djecu” učionice opremila namještajem, školskim priborom i didaktičkim materijalom.

“To je podrška Ministarstvu koje je od 1. marta do 31. maja realizovalo predškolski program za djecu koja su u septembru krenula u prvi razred. Veoma je bitno što je podrška ove organizacije bila usmjerna na sredine u kojima ne postoje predškolske ustanove”, istakla je ona.

Prema njenim riječima, u 23 opštine Republike Srpske ne postoji nijedan oblik predškolskog vaspitanja.

“Naš dugoročni cilj je da se i u sredinama gdje ne postoji predškolsko vaspitanje i obrazovanje nešto promjeni, da se osvjeste roditelji i senzibiliše javnost i da se pokaže da je uključivanje djece u ranom razvojnom periodu veoma bitno i važno. Ono što se u tom periodu propusti kasnije se teško nadokanadi”, konstatovala je ona.

Cvijanovićeva je navela da je od marta ove godine 1 100 djece prošlo neki vid pripremnog programa koji je najčešće trajao tri mjeseca.

Organizacija “Spasimo djecu” je, u okviru projekta Incijativa za pravično i kvalitetno obrazovanje, obezbijedila sredstva za podršku uspostavljanju predškolskih programa širom BiH, sa prioritetom na razuđena i ruralna područja, odnosno na zajednice u kojima do sada nisu postojale predškolske institucije i programi, a u kojima ima veliki broj djece predškolskog uzrasta.

“U okviru ovog projekta, u BiH opremljeno je ukupno 70 jedinica za izvođenje obaveznog predškolskog programa, od čega 25 na području Republike Srpske, a preostalih 45 u Federaciji BiH”, rekla je direktor ove organizacije Andrea Žeravčić.

Prema njenim riječima, izvršena je i obuka nastavnog kadra – 149 vaspitača/nastavnika razredne nastave, kojom je omogućeno da u 2012. godini na odabranim lokacijama počne realizacija zakonom propisanog programa.

Za svaku od 70 lokacija širom BiH obezbijeđen je osnovni paket opreme za jednu predškolsku učionicu koji se sastoji od didaktičkog materijala, potrošnog materijala i namještaja u vrijednosti do 3.911 KM. Ukupna vrijednost nabavljene opreme iznosi 273.816 KM.

“Organizovanjem Dana otvorenih vrata u Vojkovićima, organizacija `Spasimo djecu` želi da kroz ogledni program, demonstrira javnosti na koji sve način učionice mogu da budu korištene za dobrobit djece u toku njihovog ranog rasta i razvoja, te da je njihova upotrebljivost i šira od obavezna tri mjeseca predškolskog programa u godini prije polaska u školu”, navela je Žeravčićeva.

Otvaranju jedinica i Danu otvorenih vrata prisustvovovao je i zamjenik ambasadora Italije u BiH SteFano Stuci i načelnik opštine Istočna Ilidža Predrag Kovač.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments