Otvorena sezona lova na srndaća

0

FOČA – Lovačko udruženje „Bakić“ iz Foče obilježilo je danas otvaranje sezone lova na srndaća, koja će trajati dva mjeseca.

Fočansko Udruženje okuplja oko 450 lovaca organizovanih u više lovačkih sekcija, a u ovoj sezoni imaju odobrenje da odstrijele 62 srndaća.

Član Upravnog odbora Udruženja, ispred sekcije „Kmur“, Mladen Đajić kaže da su fočanska lovišta izuzetno bogata svim vrstama divljači.

On ističe da lovci tokom cijele zime prihranjuju srndaće i drugu divljač, te da ih štite od krivolovaca i predatora, najviše od vukova i lisica koje su prenamnožene.

„Lov je, prije svega, sport, te moramo razbiti predrasude da su lovci mesari. Lovac mora biti zaljubljenik u prirodu i njen čuvar, a naravno i ljubitelj oružja i njegov dobar poznavalac“, naglasio je Đajić.

Sekcija „Kmur“, koja broji oko 60 lovaca, ove godine moći će odstrijeliti sedam srndaća. „Na početku lova insistiramo da lovimo lošije primjerke koji su sanitarni odstrel i nisu dobri za parenje sa srnama, dok kapitalce čuvamo za kraj sezone nakon parenja“, rekao je Đajić.

Prvog dana lovne sezone puške su mirovale, a članovi „Kmura“ organizovali su druženje ispred Lovačkog doma „Lokvice“, kojeg su izgradili prije tri godine na brdu po čijem su imenu nazvali svoju sekciju.

Prethodnih dana fočanski lovci aktivno su učestvovali u prikupljanju pomoći za poplavama ugroženo stanovništvo, a posredstvom računa svog Udruženja uplatili su i određena novčana sredstva za te namjene.

(www.palelive.com / Srna / Foto: www.058.ba)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare